beautiful boxer

Terinspirasi oleh kisah nyata, drama ini dari Thailand menceritakan kisah Nong Toom (Asanee Suwan), yang lahir di komuniti kecil di mana keluarganya berjuang dengan kemiskinan, dan Nong Toom sendiri menjadi sasaran bergaduh yang dibuat menyenangkan daripada halus alam. Dari anak usia dini, Nong Toom merasa lebih mirip perempuan daripada anak laki-laki, dan ketika ia bertemu dengan seorang transeksual untuk pertama kalinya, dia datang untuk menyedari bahawa ia juga adalah seorang wanita terperangkap dalam tubuh seorang laki-laki. Sementara Nong Toom tidak mengikut sifat agresif, suatu hari ia dipaksa untuk melawan bergaduh untuk membela salah satu daripada teman-temannya, dan dia mendapati ia memiliki bakat alami untuk kickboxing. Nong Toom memulakan latihan dengan jurulatih yang terampil kickboxing, Pi Chart (Sorapong Chatri), tetapi meskipun upaya terbaik Nong Toom dan sahabatnya Pi Bua (Natcha Bootsri), rahsia seksualitas tidak lazim bocor keluar. Yang mengejutkan, Pi Chart Nong Toom menerima seperti dia, dan promotor tinju Mo Pi (Somsak Tuangmukda) memeluk gaya hidupnya sebagai gimmick dipasarkan, sebagai pejuang sekarang pertempuran lawan-lawannya sementara memakai make-up - dan menang lebih sering daripada tidak, akan tetapi , Nong Toom mulai mengasingkan seterusnya barunya ketika beliau menyatakan bahawa pelukan pakaian wanita dan make-up bukan lelucon dan bahawa ia menyelamatkan hadiah wang anda suatu hari mempunyai operasi ganti kelamin. Sementara Beautiful Boxer didasarkan pada kisah kehidupan Thailand juara kickboxing Nong Toom Prinya Charoenphol, pesawat pejuang sendiri tidak secara aktif berpartisipasi dalam pembuatan film. Mark Deming, All Movie Guide

The Beautiful Boxer adalah filem biografi kontroversial butiran 2003 pontang-panting kehidupan transgender ( 'kathoey') Muay Thai fighter, Nong Thoom. Lain-lain, sementara memenangi penghargaan dan nominasi di Eropah, Asia dan Amerika dibesarkan suhu di Thailand di mana sensor merasa dirugikan oleh ketelanjangan frontal yang ekstrim yang membuat filem popular di tempat lain.

Nong Thoom digambarkan oleh laki-laki dan menendang-peninju pro Muay Thai, Asanee Suwan. Ini adalah foto Asanee alat kelamin yang melihat filem disensor di bahagian-bahagian daripada Thailand dan dilarang sama sekali pada orang lain. Masih filem itu memenangi beberapa profil tinggi penghargaan film Thailand pada tahun 2004 termasuk penghargaan untuk Best Actor dan Best Makeup. Tempat lain filem memuat penghargaan di Torino's Gay / Lesbian / Transgender film festival dan pengarah baru Ekachai Uekrongtham memuat Outfest penghargaan bergengsi untuk Outstanding Emerging Talent.

The Beautiful Boxer berkaitan kehidupan Nong Thoom. Nong selalu sedar akan gender dan komplikasi biologi dari usia muda dan selepas menghabiskan masa di sebuah biara Buddha, memutuskan untuk mengejar tinju dan Muay Thai sebagai sarana untuk membayar untuk menyokong hak-hak istimewa di bawah orangtua dan mendapatkan operasi ganti kelamin. Dia dijuluki The Beautiful Boxer sebagai hasil daripada pertarungan pertamanya di mana ia mengalahkan dan kemudian ghairah mencium lawan yang lebih besar.

The Beautiful Boxer terus meningkat untuk menjadi terkenal sebagai wanita yang sukses-anak laki-laki peninju di Stadium Tinju Lumprini bergengsi di Bangkok. Pada pusat gempa segala sesuatu Muay Thai, The Beautiful Boxer kemudian menjadi juara pada pertengahan 1998. Setelah vitalitas adegan yang Muay Thai di Thailand (dan di seluruh dunia), The Beautiful Boxer mengumumkan pensiun kaget ketika dia punya cukup wang untuk membebaskan orangtuanya daripada kesulitan kewangan dan akhirnya dia mengalami operasi penugasan kembali-nya pada awal 1999.

Filem, The Beautiful Boxer, menggambarkan Nong sebagai kuat dan sering dieksploitasi tetapi sosok mencintai Muay Thai dan Thailand industri pelancongan pada umumnya. Filem itu baik di Amerika pada keluaran import pada tahun 2005 dan Nong mulai muncul kembali di mata awam pertempuran dan memenangi beberapa pameran laki-laki berkelahi melawan lawan-lawan yang lebih berat. Memang, kelajuan The Beautiful Boxer sering menjadi alasan utama baginya kemenangan seperti yang terlihat dalam filem.