Friday the 13th


Friday the 13th, filem klasik seram tahun 1980 ini menceritakan seorang pembunuh yang memakai topeng hoki bertindak membunuh orang yang tidak bersalah.

Ketika adegan pembukaan, kita dapat saksikan ibu kepada Jason Voorhees (Derek Mears) membunuh orang-orang yang berkhemah di Tasik Crystal kerana menganggap mereka yang membunuh anak lelakinya. Setelah penonton mendapat idea mengenai siapa sebenarnya Jason ini, kita dapat lihat lima orang pelajar kolej sedang mencari pokok ganja di celah-celah hutan. Malangnya, Jason bertindak ke atas mereka. Enam minggu kemudian, Clay Miller (Jared Padalecki) pergi ke Tasik Crystal untuk mencari adiknya dan terserempak dengan sekumpulan pelajar kolej liar yang berseronok di sebuah kabin di situ. Berikutan itu, pembunuhan berlaku.

Friday the 13th dilihat lebih moden dan menarik berbanding dengan versi lama filem ini. Daripada menggunakan senjata yang sama iaitu parang, Jason sekarang dah menjadi lebih kreatif dengan melakukan pembunuhan menggunakan api, anak panah, kapak dan sebagainya yang mengerikan. Namun terdetik di fikiran bagaimana Jason boleh muncul di sesuatu tempat dengan cepat. Pelik juga apabila memikirkan bagaimana dia mampu berlari secepat itu dengan badannya yang agak besar.

Apa yang menarik perhatian ialah adegan yang mempunyai unsur-unsur seksual dimasukkan sehingga pelakon wanita di dalam filem ini sanggup mendedahkan buah dada mereka semata-mata untuk filem ini. Mungkin pengarah cuba menerapkan sedikit kontroversi supaya filem ini tidak bosan dengan hanya melihat Jason membunuh mangsanya dengan kejam.

Antara watak yang menarik ditonton dalam Friday the 13th adalah Chewie (Aaron Yoo) yang bertindak menenangkan situasi tegang dalam filem ini. Tidak lupa juga rakannya, Lawrence (Arlen Escarpeta), lelaki Afrika-Amerika yang amat kelakar.

Pengakhiran Friday the 13th mungkin sudah biasa kepada peminat filem ini. Namun ia pasti mengejutkan kepada peminat yang baru pertama kali menonton filem seram sebegini.

SINOPSIS

Pada 13 Jun 1980, seorang pemuda Jason Voorhees (Caleb guss) saksi ibunya (Nana Visitor) dipenggal oleh seorang konselor kem (Stephanie Rhodes) yang cuba melarikan diri Mrs Voorhees's pembunuhan mengamuk di sekitar Camp Crystal Lake. Kira-kira 30 tahun kemudian, sekelompok teman-teman berlibur-Wade (Jonathan Sadowski), Richie (Ben Feldman), Mike (Nick Mennell), Whitney (Amanda Righetti) dan Amanda (America Olivo)-tiba di Crystal Lake tentang sebuah perjalanan berkhemah untuk menemukan ganja yang ditanam di hutan. Ketika Mike dan Whitney menjelajahi Crystal Lake meninggalkan kem, seorang dewasa Jason (Derek Mears) mulai membunuh ahli kumpulan lain satu-per-satu. Jason juga membunuh Mike, tapi bukannya melakukan hal yang sama Whitney dia memutuskan untuk menculiknya kerana dia mirip ibunya di usia muda.

Enam minggu kemudian, Trent (Travis Van Winkle), bersama dengan pacarnya Jenna (Danielle Panabaker), dan teman-teman mereka Bree (Julianna Guill), Chewie (Aaron Yoo), Chelsea (Willa Ford), Nolan (Ryan Hansen) dan Lawrence ( Arlen Escarpeta) tiba di musim panas Trent kabin, yang duduk di Crystal Lake. Kumpulan tidak menyedari peristiwa-peristiwa yang berlaku beberapa minggu sebelumnya. Selain itu, Clay Miller (Jared Padalecki) tiba di bandar untuk mencari Crystal Lake untuk adiknya Whitney, yang ia percaya untuk hidup. Clay akhirnya membuat perjalanan ke pondok Trent, tempat Jenna bersetuju untuk membantunya mencari adiknya di seberang tasik. Sementara Clay dan Jenna mencari manual untuk hilangnya Whitney, Jason membunuh Nolan dan Chelsea, yang ski air di tasik. Tanah liat dan Jenna mencapai Crystal Lake tua campgrounds, di mana mereka menyaksikan Jason mengangkut mayat ke salah satu rumah-rumah kem yang ditinggalkan.

Pasangan berlari kembali untuk memperingatkan yang lain tentang Jason, yang tiba tak lama selepas mereka dan memotong kuasa untuk kabin. Setelah membunuh Chewie dan Lawrence, yang berkelana di luar rumah, Jason menyelinap di dalam kabin dan membunuh Bree. Trent, Clay dan Jenna melarikan diri dari rumah, tapi Trent terbunuh ketika ia mencapai jalan utama. Jason kemudian mengejar Clay dan Jenna kembali ke perkhemahan, di mana Jason Clay menemukan sarang dan menemukan adiknya dirantaikan ke dinding. Membebaskan tanah liat Whitney, dan ketiganya berusaha melarikan diri sebagai Jason tiba. Trio mencari jalan keluar, tapi Jenna terbunuh sebelum dia bisa keluar. Jason datang selepas Clay dan Whitney, tetapi menggunakan Jason Whitney cinta dan kenangan ibunya-dengan berpura-pura Mrs Voorhees-untuk mengalihkan perhatiannya cukup lama untuk menikam dadanya sendiri dengan parang. Selepas itu, Clay Jason dumps tubuh tak bernyawa ke dalam tasik. Sebelum dia dan Whitney boleh meninggalkan, Jason semburan melalui dermaga kayu dan meraih Whitney.