Jomlah C.I.U.M


Sinopsis:

Tidak dapat disangkal bahawa, agama memainkan peranan yang amat penting dalam kehidupan seharian rakyat seluruh dunia. Memandangkan Malaysia terdiri daripada pelbagai bangsa dan agama, adalah moleh jika wujud kerjasama dan kefahaman yang jitu antara penganut pelbagai agama ini.

Menyedari hakikat ini, Jomlah C.I.U.M! adalah singkatan Jomlah Cari Identiti Untuk Malaysia, menyedarkan penonton akan pentingnya perpaduan agama dikalangan rakyat pelbagai bangsa untuk menelurkan sebuah Negara yang bersatu dan mampu dijadikan Negara contoh untuk seluruh dunia.

Filem ini mengisahkan usaha seorang Ustaz untuk membina sebuah surau untuk membawa golongan muda-mudi yang sesat ke jalan yang diredhai Allah. Walaupun buta, Ustaz berpendapat hanya dengan agama, segala masalah social dapat diatasi.

Oleh kerana menghadapi masalah kewangan,m Si-Ustaz bercadang untuk mendapatkan bantuan kewangan dari orang ramai. Ustaz terasa terharu apabila mendapat berita bahawa seorang Sami Buddha dan seorang Paderi Kristian, sanggup menolong Si-Ustaz untuk membina surau tersebut.

Dipercayai filem ini dapat sedikit sebanyak memberi kesedaran akan kepentingan perpaduan agam untuk mencapai 1 Malaysia…