Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby


RTM berkongsi sambutan tahun baru 2010 ini dengan menjanjikan tayangan filem Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby (jam 11.30 malam) pada 1 Januari 2010 (Jumaat)
Talladega Nights : The Ballad of Ricky Bobby menggandingan pelakon utama Will Ferrell dan Amy Adams yang mengisahkan watak Ricky Bobby yang menjadi hero hebat menerusi pendekatan ‘menang’ dalam apa juga pertaruhan. Dia bersama rakan karibnya Cal Naughton Jr. tanpa rasa takut memenangi banyak perlumbaan yang dipertaruhkan. Mereka kemudiannya dicabar oleh Jean Girard, pelumba Formula One Perancis. Lalu apakah yang terjadi seterusnya?

SINOPSIS
Filem ni adalah tentang Ricky Bobby, seorang pelumba NASCAR yg terkemuka. Sejak zaman kanak2 lagi dia menunjukkan minatnya terhadap kereta. Bapanya seorg pelumba NASCAR jugak, tapi juga seorg pemabuk. Namun kata2 bapaknya sewaktu dia umur 10 thn masih terngiang2 sehingga dia dewasa; “If you ain't first, you're last !” – Dari sini Ricky relatekan kata2 tu dgn minatnya terhadap kereta. Ricky bekerja sbg krew pit pada mulanya, tetapi bila sorang pelumba teamnya dah nampak sgt tak boleh harap, Ricky terus menggantikannya. Ricky mendapat tempat ke tiga dlm perlumbaan pertamanya tu, satu pencapaian yg boleh dibanggakan. Perlumbaan seterusnya menyaksikan Ricky menguasai race track kesemuanya. Takde siapa boleh kalahkannya. Seorang lagi team membernya Cal, juga race bersamanya, dan jadi mcm sidekick Ricky, menganggu kereta2 lain semata2 utk memberi laluan Ricky menang. Mereka so close sehingga mempunyai slogan mereka sendiri iaitu “Shake and Bake”!.
Then datanglah sorang mamat France, Girard, nak masuk perlumbaan NASCAR ni. Dia ni seorg yg berlagak, sombong, ego dan mcm2 lagilah yg buruk tentang dia ni. Bekas pelumba F1 ni juga seorang ‘gay’ dan ada ‘suami’!. Walaupun gay, dia mmg betul handal. Dia mencabar Ricky utk berlumba dgnnnya dan pertarungan sengit tersebut menyebabkan kereta Ricky accident. Ricky tak stabil lepas tu, start berlari dgn underwearnya aje, start imagine api di badannya. Dia also pretend yg dia lumpuh, mungkin keranan dah terlalu phobia dgn accident dan kekalahannya. Zamannya dah berakhir, even wifenya yg seksi waktu mereka berkenalan dilitar, juga dah dikebas kawan baiknya Cal. Cal skrg dah jadi saingan sengit pada Girard ni.

Ricky membawa diri bersama2 dua anaknya ke rumah maknya. Perubahan berlaku pada diri Ricky dan anak2nya. Maknya bnyk consult Ricky. Anak2 Ricky pun berubah dari biadab ke seorg yg disiplin. Bapa Ricky suddenly dtg kembali dan sedikit sebanyak bagi confident pada Ricky utk berlumba kembali. Tapi perangsang yg sebenar Ricky adalah Susan, bekas assistant Ricky waktu dia terkenal dulu. Susan confess yg dia syok dgn Ricky dan nasihatkan dia supaya race kembali. Tanpa sponsor, Ricky kembali ke track utk menjadi pencabar kepada si sombong Girard tu !