Cempaka Dahlia
kalau aku tanya korang bilakah tarikh hari guru?? mesti ramai tak ingatkan... banyak kenangan hidup kat sekolah dulu. guru antara yang mewarnai kehidupan zaman persekolahan dulu. aku nak share 1 cerita semperna hari guru. tapi cerita ini awal 2 hari dari tarikh sebenar hari guru. jom layan cerita ni mana taw boleh mengimbas kenangan zaman persekolahan dulu..

korang boleh tengok tv2 secara online di =
http://ceritadimataku.blogspot.com/2008/01/tv-rtm2.htmlCempaka Dahlia (http://www.budiey.com/)

Kisah bermula, apabila suatu hari Puan Laila telah memanggil semua guru di sekolah bagi membincangkan prestasi kelas 6 Cempaka dan 6 Dahlia dimana kelas terbabit merupakan dua kelas yang paling corot dan bermasalah. Ditambah lagi dengan kenakalan pelajar-pelajar terbabit sehingga membuatkan tiada seorang guru pun yang dapat bertahan dalam meneraju kelas tersebut. Guru-guru yang silih berganti itu membuatkan Kelas 6 Cempaka dan 6 Dahlia bertambah bermasalah.

Guru Besar akhirnya mengambil inisiatif lain dengan menawarkan pingat “Guru Cemerlang” buat tahun itu adalah berdasarkan mereka yang dapat mengubah salah satu dari kelas C dan kelas D itu.

Lantaran itu, Cikgu Remy dan Cikgu Suzi telah berbincang dan mereka akhirnya bersepakat untuk menyahut cabaran Puan Laila tersebut. Cikgu Remy telah diberi amanah untuk meneraju kelas 6 C manakala Cikgu Suzi diberi untuk meneraju kelas D. Seperti yang dijangka, mereka terpaksa berhadapan dengan kerenah pelajar yang masing-masing kebanyakannya terdiri dari mereka yang mempunyai masalah-masalah tersendiri.

Cikgu Remy dan Cikgu Suzi sering berbincang bersama mengenai strategi untuk mengubah kelas masing-masing. Banyak halangandan dugaan yang dilalui oleh kedua guru ini sehingga membuatkan adakalanya mereka juga berputus asa dan ingin menarik diri.

Selain masalah pelajaran yang pastinya jauh merosot, mereka juga terpaksa berhadapan dengan masalah displin pelajar-pelajar terbabit. Apa yang lebih mengharukan, pelajar-pelajar di kelas 6C dan 6D turut bergabung tenaga untuk menambahkan kerunsingan Cikgu Remy dan Cikgu Suzi.

Saban hari, ada sahaja perkara yang dikenakan oleh pelajar-pelajaritu terutama Muthu dari kelas 6C dan Bun dari kelas 6D yang menjadi ketua di kelas masing-masing. Muthu dan Bunlah yang menjadi perancang utama kepada kawan-kawan yang lain bagi menimbulkan kekecohan di kelas masing-masing.

Guru-guru yang lain telah mentertawakan Cikgu Remy dan Cikgu Suzi kerana beranggapan mereka juga gagal seperti mereka namun keadaan bertukar menjadi sebaliknya apabila suatu hari, Muthu dan Bun telah bergaduh dan Cikgu Remy dan Cikgu Suzi telah cuba untuk meleraikan mereka namun menjadi sebaliknya. Cikgu Remy dan Cikgu Suzi pula yang bergaduh besar kerana cuba mempertahankan pelajar kelas mereka.

Sejak itu, hubungan akrab mereka telah bertukar menjadi sebaliknya tambahan mereka kini mula memikirkan ‘Pingat Guru Cemerlang’ yang hanya ditawarkan untuk seorang guru sahaja. Akhirnya mereka telah membawa haluan masing-masing dengan mempraktikkan cara dan strategi tersendiri. Lalu bagaimanakah kesudahan drama ini? Jangan lupa janji temu menyaksikan Cempaka Dahlia pada 14 Mei 2010 (Jumaat), jam 2.30 petang di TV2.


banner 150×150
award sebagai penghargaan kepada follower copy (tekan ctrl + c) code di bawah & masukkan dalam text blog korang . Kalau nak belajar tutorial blogger award klik sini

<center><a href="http://ceritadimataku.blogspot.com/" target="_blank" title="AWARD PEREKA CERITA"><img style="cursor:pointer; cursor:hand;width: 150px; height: 160px;" src="http://4.bp.blogspot.com/_hH08FYORP2g/S-Kq41G8j3I/AAAAAAAABFQ/sVe4JihYu0o/s1600/award+pereka+cerita.jpg"/></a></center>
Share/Bookmark