filem Nanny McPhee & the Big Bang



SALAM.. harini aku nak share 1 filem yang dah ditayangkan kat pawagam.baca sinopsis filem ni nampak cam menarik. kalau korang ada filem Nanny McPhee & the Big Bang tolong la uploadkan dalam sharing aku ek..

filem Nanny McPhee & the Big Bang (budiey.com)

Filem ini diarahkan oleh Susanna White dan antara pelakonnya ialah Emma Thompson, Maggie Gyllenhaal, Maggie Smith, Asa Buuterfield, Eros Vlahos, Lil Woods, Rosie Taylor-Ritson, Oscar Steer dan Rhys Ifans. Kalau kita teliti baik-baik nama ini, bukannya ada A-List pun. Cuma Emma Thomspon sorang je yang mantap. Namun, sokongan lakonan mereka memang menjadi real.

Watak seorang bibik bergigi kapak jonggang tu sudah tentu dipegang oleh pemenang Pelakon Wanita Terbaik Academy Award, Emma Thompson. Sekuel kali ini membawa kembali semangat filem pertama Nanny McPhee yang pernah ditayangkan pada tahun 2005 lalu.

Ceritanya sama sahaja. Nanny, seorang amah yang mempunyai kuasa ajaib untuk menjinakkan 5 orang budak dengan beberapa ajaran. Tapi Budiey kira untuk sekuel ini, ternyata skripnya terlalu serius dan plotnya juga lebih menarik untuk ditonton oleh penonton dewasa.

Mrs Green lakonan Maggie Gyllenhaal yang ditinggalkan suami yang katanya keluar untuk berjuang di medan peperangan terlalu sibuk untuk menjaga anaknya di rumah. Mana taknya, 3 orang anaknya, Megsie, Vincent yang tak henti-henti bergaduh.Kemudian datang pula sepupu mereka yang dibesarkan dengan kehidupan yang lebih urban, Cyril dan Celia untuk melawat Rhys Ifans yang mahu menjual ladang bagi melunaskan hutang piutangnya.

Dalam kekalutan dan juga keadaan yang sangat tak terurus, Mrs Green memerlukan seseorang yang datang membantunya. Ya, hanya Nanny McPhee mampu membuatkan budak-budak ini duduk diam.


Lakonan Emma Thompson tak mengecewakan membawa watak amah yang diadaptasikan dari buku Christianna Brands. Karakter yang agak tegas dan ketenteraan ini menjadikan ia digeruni oleh budak-budak.

Gaya pengarahan yang berjaya mencipta karakter dengan dunia yang berbeza boleh dikira agak berjaya. Walaupun ada teman-teman media sikit kecewa dengan filem ini yang dikatakan sangat klise. Namun, harus faham juga, filem ini direka khas untuk kanak-kanak.

Sudah tentu kesan khas tidak boleh lari jauh dari filem yang berasaskan khayalan ini.

Suka dengan suasana ladang di London? Ya, filem ini mungkin membawa anda ke sana!