Drama D.I.E – Death Investigation Extension (8TV)
SINOPSIS DRAMA D.I.E – Death Investigation Extension (BUDIEY.COM)

D.I.E. (Death Investigation Extension)
Hari : Isnin – Jumaat
Masa Tayangan : 7pm – 8pm
Bahasa: Cantonese
Pelakon: Roger Kwok, Sonija Kwok, Leung Ka Yan, Tsang Wah Sin, Kenneth Ma Kwok Ming, Kitty Yuen

25 EPISODE


Death Investigation Extension (D.I.E) merupakan satu unit yang ditubuhkan dalam jabatan polis untuk menempatkan mereka yang disingkirkan oleh penyelia mereka. Tugas mereka dalam unit ini adalah untuk menyiasat kes-kes yang tidak dapat diselesaikan oleh pihak jabatan.

YUE CHI-LONG merupakan salah seorang agen dalam unit (D.I.E). Dengan kepakaran yang terdapat dalam diri LONG iaitu menyelesaikan kes-kes yang sukar, LONG percaya bahawa tugasnya dalam unit ini hanyalah sementara. LONG juga percaya yang beliau akan dinaikkan pangkat pada bila-bila masa sahaja. Namun harapan itu semakin pudar kerana beliau dapat lihat bahawa penyelianya tidak akan menawarkan beliau kenaikan pangkat sebelum penyelianya itu bersara.

Manakala YING CHING-CHING yang mempunyai penampilan menarik merupakan agen baru dalam unit (D.I.E). Kerana sikap tidak berolak ansur CHING-CHING dalam menyelesaikan kes-kes yang harus diselesaikan bersama LONG, hubungan mereka menjadi tidak begitu baik.

Namun takdir berubah setelah CHING-CHING jatuh hati dengan LONG dan ia menjadi sukar kerana CHING-CHING sudah mempunyai buah hati bernama SHING KA-TSUN. Untuk memudahkan keadaan dan perasaan CHING-CHING yang tambah keliru dengan apa yang berlaku, LONG cuba menjauhkan diri dari CHING CHING. CHING CHING m,engambil berkeputusan untuk melakukan penyiasatan seorang diri dan secara tidak langsung mengetahui LONG sebenarnya diganggu dan diburu oleh hantu perempuan bernama SIU SIN!

Saksikan 25 episod drama romantis yang penuh aksi ini setiap Isnin hingga Jumaat, jam 7.00malam secara percuma hanya di 8TV. 8TV juga terdapat di saluran Astro 708.