The Four (TV8)

The Four (TV8)
Slot Best of TVB
Hari/Masa siaran: Isnin – Jumaat, 7pm – 8pm
Tarikh siaran: 8 Oktober 2010 – 11 November 2010
Bahasa: Kantonis
Jumlah episod: 25 x 60 minit
Pelakon: Raymond Lam, Ron Ng, Ma Kwok Ming, Sammul Chan, Lam Ka Wah, Kate Tsui, Lee Sze Wan, Chan Shan Chung
Sumber : Budiey.com


Sinopsis The Four (TV8)

Siri ini diadaptasikan daripada novel seni mempertahankan diri yang popular karya Wen Ruian, The Four Great Constables. Menceritakan tentang empat konstabel hebat – “Heartless”, “Iron Fist”, “Chaser” dan “Cold Blood”. Mereka bekerjasama dalam menyelesaikan kes-kes dan juga cubaan untuk menjatuhkan Perdana Menteri Dinasti Song yang tercemar.

Seorang yang dingin dan bijak, Mo Ching (Raymond Lam) sememangnya lumpuh sejak kecil. Dia bernasib baik kerana bertemu Ketua Biro Syerif, Chu Kot Ching Ngo (Lam Ka Wah), yang mengajarnya untuk menggunakan senjata rahsia. Chu yang sebelum ini pernah menolong Maharaja Song mendapatkan semula risalah berharga yang hilang, telah diberi ganjaran dengan pembukaan semula Jabatan Konstabel yang berstatus tinggi. Dia kemudian merekrut Zui Mang (Sammul Chan), penipu licik, Tit Sau (Ma Kwok Ming), lelaki jujur, dan pembunuh kejam Lang Huyt (Ron Ng), bersama mereka digelar sebagai THE FOUR.

Plot semakin mendalam apabila Mo Ching belajar menjadi seorang yang kurang bersifat bongkak, dan mendapati dirinya jatuh cinta dengan tabib herba, Song Chi Yin (Kate Tsui), tanpa diketahuinya Chi Yin mempunyai agenda untuk memecah-belahkan THE FOUR dan mengeruhkan hubungan antara Mo Ching dan Tit Sau. Menteri yang penuh kepura-puraan, Choi King mempunyai rancangan untuk melakukan pemberontakan kepada Dinasti Song. Chu berkorban demi menggagalkan rancangan mereka, tetapi dia juga turut membuatkan hubungannya dalam THE FOUR ke ambang kemusnahan.