Khabar Haji Musim 2(Astro Oasis)

Khabar Haji (Astro Oasis)

Tajuk program : Khabar Haji
Produksi : Astro Oasis bersama Layar Consult Sdn. Bhd.
Genre : Siaran Langsung
Durasi : 30 minit
Episod : 15 episod
Tarikh : Bermula 7 Nov 2010 hingga 21 Nov 2010
Masa Siaran : 10.00 malam
Hari Siaran: Setiap Hari
Episod Istimewa : Hari Wukuf dan Hari Melontar Jamrah
Siaran secara langsung dari Arafah dan Mina selama sejam setiap hari sempena kemuncak kepada ibadah Haji bermula 16 Nov 2010 hingga 19 Nov 2010
Liputan Siaran : Melalui kerjasama dengan Iqraa TV, program Khabar Haji boleh ditonton di Arab Saudi dan juga sebahagian Amerika Syarikat, Eropah dan Asia yang mendapat capaian satelit Iqraa TV
Saluran : Astro OASIS (Saluran 106)

Khabar Haji (Astro Oasis)
Sinopsis Khabar Haji (Astro Oasis)

Program berita dan hal ehwal semasa sempena musim haji 1431 Hijrah bersiaran untuk musim yang kedua. Untuk kali ini, Khabar haji menjanjikan liputan lebih terperinci bersama dua pengacara hebat yang dilahirkan daripada program Imam Muda, Aran dan Azhar dengan penampilan khas Imam Muda Asyraf. Bukan sekadar sebuah program berita, program ini turut mendekatkan penonton dengan segala yang berkaitan dengan Rukun Islam yang kelima ini.
Khabar Haji (Astro Oasis)
Bermula 7 hingga 21 Nov 2010, Khabar Haji akan ditayangkan setiap hari jam 10 malam dari Arab Saudi untuk memberi gambaran visual perjalanan haji pada tahun ini. Bukan sekadar sebuah program berita, penonton akan dibawa untuk lebih memahami perjalanan Rukun Islam yang kelima ini. Manakala sempena kemuncak kepada ibadah haji bermula 9 hingga 11 Zulhijjah*, siaran secara langsung selama sejam akan dibawakan dari Arafah.
Khabar Haji (Astro Oasis)
Khabar Haji musim yang kedua menjanjikan liputan lebih terperinci menerusi beberapa segmen baru yang diperkenalkan. Antaranya sidang telefon jemaah haji di Tanah Suci dengan kaum keluarga yang ditanggalkan di Tanahair, menerokai aktiviti masyarakat setempat termasuk yang berasal daripada Malaysia dan ziarah ke lokasi menarik seperti Kompleks Percetakan Quran Raja Fahd, kebun kurma Madinah dan banyak lagi.

Program berita dalam Bahasa Malaysia ini juga akan disiarkan ke seluruh dunia hasil kerjasama Astro Oasis dan Iqraa TV, Arab Saudi. Malah, Khabar Haji juga boleh ditonton di Arab Saudi menerusi saluran Iqraa TV juga sebahagian Amerika Syarikat, Eropah dan Asia yang mendapat capaian satelit Iqraa TV.

Khabar Haji (Astro Oasis)

SEGMEN SINOPSIS

1. Berita Segmen pertama ini memaparkan berita terkini dan laporan harian dari Tanah Suci termasuklah peristiwa setempat Arab Saudi yang berkenaan dengan ibadah haji. Perkembangan dari Tabung Haji dan agensi kerajaan yang terlibat dengan pengurusan haji juga akan dilaporkan dari masa ke semasa.
Khabar Haji (Astro Oasis)
2. Bingkisan Segmen kedua ini lebih bersifat perkongsian cerita dan pengalaman serta pendapat. Turut memaparkan sidang telefon jemaah haji di Tanah Suci dengan kaum keluarga yang ditanggalkan di Tanahair. Penonton akan dibawa untuk melihat sendiri perjalanan aktiviti haji serta peristiwa dan suasana ziarah
Khabar Haji (Astro Oasis)
3. Laporan Khas Segmen terakhir ini akan melaporkan beberapa perkara yang menarik untuk diketahui. Laporan lebih mendalam seperti lokasi – lokasi menarik ziarah, pencapaian pengurusan haji Malaysia, aktiviti harian penduduk setempat dan sebagainya.
Khabar Haji (Astro Oasis)