Hercules (TV2)

Hercules (TV2)
Tarikh Tayangan : 5 november 2010
Hari Tayangan : jumaat
Masa Tayangan : 10.00 pagi
Sumber : Budiey.com

Hercules
Sinopsis Hercules (TV2)

Plot filem animasi memaparkan suara latar daripada Tate Donovan (Hercules), James Woods sebagai Hades, Rip Torn sebagai Zeus dan Samantha Eggar sebagai ibu Hercules ini bermula dengan kelahiran Hercules, anak kepada Zeus dan isterinya dimana mereka menjemput Hades untuk menyambut kelahiran anak lelaki mereka. Walaubagaimanapun, Hades tidak menyenangi kelahiran Hercules kerana merasakan anak kecil itu bakal menggugat kehidupannya di masa akan datang.

Sejurus kelahiran Hercules, Hades bertemu dengan tiga Fates yang memberitahu dalam masa 18 tahun, dia akan mengalahkan Zeus dan memerintah semua akan tetapi, Hercules adalah individu yang bakal menggagalkan rancangannya. Bagi merealisasikan niat jahatnya, Hercules diculik dan dibawa turun ke Bumi. Hercules juga ditemui oleh masyarakat dengan sebuah pingat besar yang mempunyai simbol dewa-dewa dan disebabkan itu, masyarakat sekeliling tidak berani untuk mendekati beliau.

Daripada seorang remaja lelaki yang kurus, Hercules bertukar menjadi seorang pemuda yang tegap dan kuat. Dia menyiapkan diri dengan mempelajari ilmu yang amat berguna di kemudian harinya. Hercules juga ditemani oleh teman yang sentiasa disisi iaitu Pegasus, teman setia yang menemaninya sehingga perjalanan ke Thebes. Pelbagai cubaan bunuh yang cuba dilakukan oleh musuh dalam mematahkan semangat perjuangan Hercules ke Thebes.