The Mistress of Spices

The Mistress of Spices
Tarikh Tayangan : 6 November 2010
Hari Tayangan : sabtu,
Masa Tayangan : 10malam
Sumber : Budiey.com
The Mistress of Spices

Sinopsis The Mistress of Spices

Menampilkan Aishwarya Rai, Dylan McDermott dan Ayesha Dharker sebagai tunjang utama lakon layarnya, filem bertajuk The Mistress of Spices arahan Paul Mayeda Berges pula menemui penonton setia slot Saturday Nite Special On 2 dengan sajian pelbagai kisah menarik mengenai kehidupan seorang wanita iaitu Tilo lakonan berkesan Aishwarya Rai yang dianugerahi kuasa luar biasa sedari kecil.
The Mistress of Spices
Filem ini bermula dengan kehidupan Tilo yang mempunyai kebolehan untuk meramal masa depan, mencari barang yang telah hilang dan mampu meramal masa depan orang lain. Keistimewaan yang dianugerahi oleh Tuhan itu dikesan oleh ibu bapanya sejak dia kecil lagi. Walaubagaimanapun, nasib Tilo tidak selalunya cerah berikutan ibu bapanya mati dibunuh oleh penjahat dan dia juga turut diculik namun berjaya meloloskan diri daripada penjahat tersebut. Lalu dia bertemu dengan ibu angkatnya yang menjaganya hingga dia dewasa.
The Mistress of Spices
Dia kemudiannya diajar untuk menjadi seorang wanita rempah ”The Mistress of Spices”, dan disimbolikkan kepada Benih Bijan iaitu “Mistress of Sesame Seeds”. Dia diperturunkan ilmu untuk mengasah kebolehannya disamping perlu menuruti tiga jenis syarat yang telah ditetapkan. Antaranya ialah dia perlu menggunakan kebolehannya meramal untuk kebaikan dan kesejahteraan orang lain, jangan pernah meninggalkan perniagaan rempah-ratusnya serta akhir sekali ialah jangan pernah menyentuh kulit orang lain.

Setelah dia menjadi seorang wanita dewasa yang matang,dia ditugaskan untuk menjalankan perniagaan rempah di Bazar Rempah-Ratus yang terletak di Francisco. Bermulalah kisah kehidupan Tilo dengan mengenali seorang lelaki India tua yang dipanggil Dadaji, seorang lelaki bernama Kwesi, seorang wanita iaitu Myisha, pemandu teksi yang dipanggil Haroun Rehman, Jagjit dan ibunya, tidak lupa juga Doug dan teman wanitanya.

Dengan keistimewaan yang dia ada, Tilo menyediakan ramuan rempah-ratusnya untuk memperbaiki kehidupan mereka. Tilo juga telah mula tertarik dengan Doug sehingga menyebabkan dia mengingkari salah satu syarat yang telah ditetapkan untuknya. Bukan itu sahaja, setelah jatuh cinta dia turut meninggalkan kedai rempahnya itu kerana perlu mengunjungi Haroun.

Saksikan pelbagai insiden yang berlaku setelah dia mengingkari syarat-syarat yang telah ditetapkan dan ianya juga turut memberi kesan keatas pelanggannya, tidak lupa juga turut menimpa keatas dirinya sendiri. Jangan ketinggalan untuk menyaksikan filem ini kerana ianya penuh dengan pengajaran kepada penonton.