Dark Blue (TV2)

Dark Blue (TV2)
Tarikh bermula: 5 Januari 2011,
Hari: setiap Rabu dan Khamis,
Masa: 12.00 malam
Sumber: budiey.com
Dark Blue

Sinopsis Dark Blue (TV2)

perjalanan kisah Dark Blue bermula dengan memperkenalkan watak Shaw Carter (lakonan Dylan McDermott) sebagai ketua pasukan penyamar pegawai LAPD yang begitu tersembunyi identitinya sehingga kalangan rakan-rakan mereka sendiri bahkan tidak tahu mereka terlibat dalam aktiviti penyamaran itu.

Rakan dalam pasukannya juga seorang polis yang baru saja berkahwin (lakonan Omari Hardwick dari TNT simpanan) turut gigih berjuang hingga sanggup mengetepikan masalah peribadi beliau dan telah mengembangkan sementara tugas penyamarannya.

Sementara itu watak dibawakan oleh Logan Marshall-Green pula kegiatannya membuat anggota pasukan sesama mereka bertanya-tanya apakah dia telah pergi ke sisi lain. Dalam kumpulan sama seorang patrolwoman muda (dilakonkan wataknya oleh Nicki Aycox) turut menyertai kumpulan mereka kerana kepakaran yang sangat baik pada masa lalu.

Sebelum itu, Leftenan Carter Shaw telah menghadiri sekolah sarjana di UCLA. Mengikuti jejak dua generasi sebelumnya, ia cepat bangkit melalui LAPD sambil terus-menerus membuat sejumlah besar penangkapan yang terdiri dari banyak penjahat status yang tinggi dalam pelbagai bidang selama lapan belas tahun termasuk dalam di bidang kepolisian.
Dark Blue
Carter sering menggunakan kenalan jenayahnya untuk cuba membongkar dan menyiasat selain menambah bahan untuk pasukannya ini membabitkan bidang penyiasatan. Tindakannya yang licik dalam usaha membanteras jenayah itu telah berjaya mengaburi ahli pasukan Carter yang nyata begitu terkejut betapa ramah dan santai nampaknya dia ketika berhadapan dengan mereka.

Selain Carter, turut sama bertugas tiga pegawai polis lain di unit menyamar yang beroperasi bebas daripada bidang kuasa LAPD normal itu. Pada masa sama mereka juga melaksanakan misi mengejar pelbagai jenis penjahat.
Dark Blue
Carter sebelum ini pernah berkahwin sebelum dia pergi menyamar dengan isteri dan anak untuk menangkap pengedar dadah yang berkaitan dengan kartel Mexico. Isterinya mendakwa kehidupan yang tidak menentu begitu adalah alasan perkahwinan mereka dibubarkan.

Setelah perceraian mereka, isterinya meneruskan untuk terlibat dengan agen DEA yang sebelumnya bekerja dengan Carter. Bahagian awal dari hidupnya jauh berbeza kini dan dia kehidupannya mula sering berlawanan dengan kini sebagai pemimpin. Malah situasi itu membuatkan mereka mengetepikan langsung hubungan yang berbentuk peribadi.
Dark Blue
Lalu kepada anda yang berminat mengikuti drama rantaian bercorak kepolisian ini, usah ketinggalan untuk meluangkan masa menyaksikan 10 episod siaran Dark Blue mulai 5 Januari 2011, setiap Rabu dan Khamis, jam 12.00 malam di TV2.