Januari (TV2)

Januari (TV2)
Tarikh: 5 Januari 2011
Hari: Rabu
Masa: 1.30 petang
Pelakon: Hafizuddin Hamzah, Mohd Faiz Fadzil, Afi Faris, Suhaiza Suhaimi, Fiona Bernard dan G. Pathieswaran
Sumber: budiey.com
Januari

Sinopsis Januari (TV2)
kisahnya bermula dengan watak Taha mengetuai kumpulan budak-budak nakal di kawasan kampungnya di anggotai oleh Kumar dan Acis. Kumpulan Taha digeruni oleh semua budak-budak nakal yang lain, dan mana-mana budak yang inginkan perlindungan Taha diwajibkan membayar wang perlindungan.

Hal demikian tidak termasuk Aniq yang seringkali didatangi Taha untuk membantunya menyimpan barang-barang curian. Aniq dilindungi oleh Taha meskipun tidak membayar wang perlindungan. Aniq juga bekerja sambilan di bengkel Lobai sebagai mekanik motorsikal.

Acis dalam diam menyimpan rasa tidak puas hati pada Taha yang disifatkannya tidak cukup ganas dan selalu memonopoli hasil curian tanpa memikirkan orang yang melakukan kerja tersebut. Acis bertindak keluar dari kumpulan Taha dan menubuhkan kumpulannya bersama beberapa pengikutnya.

Mereka lebih berani dan tidak teragak-agak untuk mencederakan mangsa mereka sekiranya dihalang. Acis telah menganiaya Taha dan menyebabkan Taha dihukum masuk ke Pusat Pemulihan Akhlak selama 4 tahun. Kumar menyimpan dendam pada Acis kerana telah menyebabkan Taha meninggalkan mereka dan mengambil keputusan bersemuka dengan Acis untuk membuat perhitungan.
Januari
Dalam kejadian tersebut, Acis terbunuh. Aniq yang hanya menjadi pemerhati kepada segala yang berlaku pada kawan-kawannya, meneruskan kehidupannya. Perhubungannya dengan Fitrah dihalang oleh keluarga Fitrah yang telah bertindak menghantar Fitrah menyambung pelajaran ke luar negara.

Bekerja di kedai bapa Mei menyebabkan hubungannya dengan Mei berlanjutan dari kawan pada kekasih. Bapa Mei berhasrat memberikan kedai tersebut untuk diuruskan oleh Mei dan Aniq.

Namun bagaimanakah kesudahan drama penuh pengajaran ini? Untuk mengetahui kesudahannya pastikan anda meluangkan masa menyaksikan drama Januari menerusi saluran Dunia Ria, TV2.