HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA

HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA


Filem Hikayat Merong Mahawangsa
Mula Tayangan: 10 Mac 2011
sumber: sinemamalaysia.com
Pelakon: Stephen Rahman Hughes, Dato' Haji Rahim Razali, Ummi Nazeera, Khir Rahman, Jehan Miskin, Nellie Ng, Umie Aida, Maya Karin

HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA

SINOPSIS HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA
Pada tahun 120, Empayar Rom ketika itu dibawah pemerintahan Hadrian sementara di negara China, Dinasti Han merupakan sebuah empayar yang kuat dan telah memperluaskan pemerintahannya ke negara Asia Tengah. Sewaktu angkatan Rom sedang membaik pulih kapal mereka di Goa, mereka meminta pertolongan Merong Mahawangsa mengiringi Putera Rom ke Langkasuka (dikatakan terletak di utara Malaysia) untuk berkahwin dengan seorang Puteri China yang cantik dari Dinasti Han.
HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA
Bagaimanapun, puak lanun dari Geruda mempunyai perancangan yang berbeza. Mereka memutuskan untuk menculik Puteri China dan menjadikannya sebagai tebusan.
HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA
Di hujung pengairan Selat Melaka, Merong Mahawangsa dan angkatannya diserang oleh Geruda. Dapatkah Merong Mahawangsa menyelamatkan Puteri China dan menyatukan baginda dengan Putera Rom bagi sebuah perkahwinan yang menemukan dua tamadun besar dari negara Timur dan Barat?
HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA

DOWNLOAD HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA


Megaupload = Part 1 - Part 2 - Part 3 - Part 4
Hotfile = Part 1 - Part 2 - Part 3 - Part 4
FileServe = Part 1 - Part 2 - Part 3 - Part 4
FileSonic = Part 1 - Part 2 - Part 3 - Part 4