THE KARATE KIDKarate kid merupakan movie yang penuh dengan pengajaran.. elok ditonton bukan sekadar untuk hiburan sahaja malah boleh mencari nilai nilai murni yang disampaikan kepada penonton. pereka cerita suka dengan ayat ini

"When life knocks you down, you can choose to get back up"


SINOPSIS KARATE KID

Karate Kid mengisahkan Dre parker(Jaden Smith) dengan ibunya berpindah ke China selepas bapanya meninggal dunia. Sesampai mereka di China, Dre memang sukar untuk menyesuaikan diri. Apatah lagi, dengan budaya yang berbeza. Dre ni pula satu. Gatal. Sampai sahaja di tempat baru, terus mengorat awek cina yang comel molek. Mana taknya kena belasah dengan budak2 yang lain. Kalau tau diri sendiri tiada pengalaman berkung fu, baik jangan buat hal.haha..

Sejak kena belasah kali pertama, hidup Dre sentiasa dalam bahaya. Geng budak tempatan sentiasa membulinya. Sehinggalah suatu hari, Mr Han(Jackie Chan) menyelamatkan Jaden dari kena belasah dengan teruk. Mr Han kemudian pergi melaporkan kegiatan budak yang membuli Dre ke sifu mereka. Tetapi, sifu tersebut membuat pertaruhan. Dia mencabar Mr Han dan Dre untuk menyertai pertandingan. Keegoan sifu budak pembuli tersebut memang teserlah. Dia tidak marah kepada pelajarnya, tetapi mencabar Dre yang kosong ilmu Kung Fu untuk menyertai pertandingan.

Tercabar dengan Sifu budak pembuli tersebut, maka, Mr Han bersetuju untuk mengajar Dre Kung Fu. Dengan itu, bermulah latihan. Sepanjang latihan mereka, banyak benda yang berlaku. Siapakah Mr Han sebenarnya? Adakah Dre berjaya memenangi pertandingan tersebut? Dapatkah Dre memikat gadis cina yang membuatnya jatuh cinta pandang pertama?