UTUSAN ILLAHI (TV3)

UTUSAN ILLAHI (TV3)
Tarikh: 21 Mei 2011
Masa Tayangan: 10malam,
Pelakon: Nazim Othman, Fadhil Dani, Syukri Yahya, Che Kam, Aida Aris, Mak Jah, Abu Bakar Juah, Erin, Yasmin Hani dan Linda Hashim
Sumber: budiey.comSINOPSIS UTUSAN ILLAHI (TV3)
”Utusan Illahi” pula berkisar mengenai Iskandar yang dibesarkan dengan penuh kemewahan dan jauh tersasar dari landasan sebuah keluarga Islam. Ayahnya, Datuk Malek merupakan ahli perniagaan yang kaya raya. Iskandar dibesarkan bersama-sama ibu tirinya, Datin Haleeza dan adik tirinya, Daniel. Datin Haleeza sangat dengki kepada Iskandar dan sering menghasut Daniel agar membenci Iskandar. Iskandar pula hidup dalam dunianya sendiri. Dia berlagak baik di hadapan ayahnya tetapi tanpa pengetahuan ayahnya, Iskandar bersikap liar dan gemar berfoya-foya serta tanpa rasa bersalah meniduri pasangannya dan meninggalkan mereka begitu sahaja.

Dalam keadaan marah, Iskandar yang sedang bersama Kamelia memandu kereta dengan laju lalu hilang kawalan dan terlibat dalam kemalangan hinggakan meragut nyawa Kamelia manakala Iskandar koma. Ketika Iskandar tidak sedarkan diri, Iskandar seolah-olah merasa dirinya berdiri di antara dua garisan menuju alam kebaikan dan kejahatan. Pelbagai kejadian aneh dan mengerikan menimpa diri Iskandar membuatkan dia insaf. Sebaik sahaja Iskandar sedar dari koma, dia menunda pembedahannya dan mahu mengembara mencari semua wanita yang pernah dinodainya untuk memohon maaf.

Suatu hari, Iskandar berhenti di sebuah masjid di sebuah kampung dan di situ dia didatangi oleh Haji Fadzil dan cucunya, Sakinah. Siapakah mereka sebenarnya? Apa pula yang bakal berlaku kepada Iskandar? Saksikan lakonan hebat Nazim Othman, Fadhil Dani, Syukri Yahya, Che Kam, Aida Aris, Mak Jah, Abu Bakar Juah, Erin, Yasmin Hani dan Linda Hashim dalam “Utusan Illahi” pada 21 Mei ini, jam 10malam, hanya di TV3!