DESTINY IN HER HANDS (NTV7)Destiny in Her Hands
EPISODE: 30 episod
MULA TAYANGAN: 9hb Jun 2011
HARI TAYANGAN: setiap Isnin hingga Khamis,
MASA TAYANGAN: 10 malam.
PELAKON: Steve Yap, Jess Teong, Ernest Chong, Joey Leong, Goh Wee Ping, Monday Kang, Moo Yan Yee, Mers Sia, Tate Chan, Soo Wincci dan ramai lagi.
SUMBER: Budiey.com

SINOPSIS DRAMA DESTINY IN HER HANDS
Merupakan anak kepada Luo Jin Hua dan Li Xiu Zhi (Jess Teong), Jin Yu dikatakan bernasib malang sejak dilahirkan. Disebabkan kebakaran yang melanda rumah ibunya ketika bersalin, dia terpaksa dilahirkan di sebuah teater.

Apabila ibunya mendapati suatu garisan di kedua-dua telapak tangan Jin Yu putus, menandakan nasib buruk, dia menyalahkan segala keperitan hidup mereka ke atas Jin Yu. Disebabkan mereka miskin, dia terpaksa berhenti dari sekolah menengah dan bekerja di sebuah kilang untuk mencari nafkah hidup. Dia juga dipaksa memberi kebanyakkan hasil titik peluhnya kepada ibunya.

Jin Yu membesar bersama dengan rakan baiknya, Wen Qi Bing dan dia berharap dapat mengahwininya kelak. Namun, salah seorang pekerja dalam kilang tersebut, Wang De Cheng suka akan Jin Yu dan mula memikatnya. Bapanya pula bersetuju untuk mengahwinkan Jin Yu kepada De Cheng supaya dia dapat menggunakan mas kahwin tersebut untuk membayar hutang. Jin Yu cuba untuk membangkang keputusan ayahnya dan mencadangkan kepada Qi Bing supaya melarikan diri bersamanya. Tetapi, Qi Bing pula membawa ibu bapanya untuk memujuknya. Disebabkan oleh kekecewaan Jin Yu terhadap tindakan Qi Bing, dia akhirnya bersetuju untuk mengahwini De Cheng tanpa menyedari bahawa inilah permulaan takdir hidupnya yang menyedihkan.

Selepas berkahwin, Jin Yu cuba sedaya upaya untuk menjadi seorang isteri yang baik walaupun ibu mertua dan adik iparnya melayannya dengan buruk. Selepas De Cheng membuka sebuah kilang membaiki kereta, dia mula berubah menjadi seorang yang angkuh dan mementingkan diri sendiri. Dia juga mula berlaku curang sehingga menjangkitkan Jin Yu dengan penyakit jangkitan seksual (STD) ketika Jin Yu sedang mengandungkan anak pertamanya. Jin Yu ingin menggugurkan anak tersebut kerana dia bimbang akan kesan penyakit tersebut terhadap perkembangan anaknya. Ibu mertuanya cuba untuk memperbaiki perhubungan antara suami dan isteri tersebut untuk memujuk Jin Yu supaya tidak menggugurkan anak mereka itu. Akhirnya, Jin Yu telah melahirkan seorang anak lelaki, Jie Ming (Ernest Chong).

Malang tidak berbau, Jie Ming menjadi cacat akal selepas mengalami demam panas yang teruk. De Cheng cuba untuk meninggalkan Jie Ming apabila kilang yang menyimpan bunga api berdekatan dengan rumah mereka meletup, Sejak peristiwa inilah, Jin Yu berjanji kepada dirinya sendiri bahawa dia tidak akan menderita dan dilayan dengan buruk lagi. Dia memutuskan untuk berjuang dan bersumpah tidak akan berputus asa terhadap Jie Ming.

Selepas itu, dia mula menggunakan bakat penulisan yang ada pada dirinya dan mula bekerja di sebuah akhbar harian tempatan. Di situ, penolong editornya, Pan Li Hua sering mendorong Jin Yu agar dapat menguatkan semangatnya untuk menjadi wanita yang mampu berdikari. Tidak lama kemudian, Jin Yu mula berkenalan dengan seorang penulis skrip dari Hong Kong. Dengan bimbingannya, Jin Yu berjaya menjadi penulis skrip.

Kemudiannya, Jin Yu berpeluang menyertai sebuah kumpulan Opera Cina dan berkenalan dengan seorang lelaki berumur pertengahan, Cheng Ru Hai (Goh Wee Ping). Mereka amat serasi kerana kedua-duannya mempunyai minat yang sama. Ketika itu juga, De Cheng mula menjalin hubungan sulit dengan seorang tukang urut, Mo Ding Xiang (Brenda Chiah) dan hal ini diketahui oleh Jin Yu. Jin Yu telah berputus asa terhadap suaminya yang masih tidak mahu berubah sikap dan memutuskan untuk menceraikannya. Selepas beberapa tahun, Jin Yu mengambil keputusan untuk menerima cinta Cheng Ru Hai. Malangnya, tidak lama kemudian, Ru Hai mendapati bahawa dia menghidap kanser paru-paru. Denga pilunya, Jin Yu mula percaya bahawa garisan yang putus pada kedua-dua telapak tangannyalah yang membawa kepada takdir yang menyedihkan ini. Adakah dia akan putus asa atau terus tabah menghadapi cabaran untuk membina kehidupan yang lebih baik?