KITAB CINTA (1 - 13 TAMAT)DRAMA KITAB CINTA
TV Al-Hijrah (TV ASTRO SALURAN 114)
Mula Tayangan: 1 Jun 2011
Masa Tayangan: 8.30 malam

DOWNLOAD DRAMA KITAB CINTA

Kitab Cinta Episode 1 = DOWNLOAD
Kitab Cinta Episode 2 = DOWNLOAD
Kitab Cinta Episode 3 = DOWNLOAD
Kitab Cinta Episode 4 = DOWNLOAD
Kitab Cinta Episode 5 = DOWNLOAD
Kitab Cinta Episode 6 = DOWNLOAD
Kitab Cinta Episode 7 = DOWNLOAD
Kitab Cinta Episode 8 = DOWNLOAD
Kitab Cinta Episode 9 = DOWNLOAD
Kitab Cinta Episode 10 = DOWNLOAD
Kitab Cinta Episode 11 = DOWNLOAD
Kitab Cinta Episode 12 = DOWNLOAD
Kitab Cinta Episode 13 (TAMAT) = DOWNLOAD
KREADIT: kepalabergetar

DOWNLOAD TELEMOVIE KITAB CINTA AIDILFITRI
= http://www.perekacerita.com/2011/09/kitab-cinta-aidilfitri-download.html

SINOPSIS DRAMA KITAB CINTA
Sebuah drama yang diinspirasi dari Kisah Nabi Yusuf. Di mana lokasi akan dilakukan di Malaysia dan Acheh, Indonesia. Seorang gadis bernama Mustika seorang pelajar di Universiti Islam Malaysia yang cantik dan sosial. Dia sememangnya tidak berminat belajar disitu apatah lagi terpaksa untuk memakai tudung. Dia sering ditegur kerana pemakaiannya yang melanggar etika University.

Satu hari Mustika telah di pilih oleh pihak Universiti untuk dihantar membuat tesis semesta akhir mengenai pembagunan manusia di Acheh dan menetap di kampung Cot, Meulaboh Acheh selama 3 bulan. Di kampung itu tinggalnya seorang jejaka tampan bernama Wali Hanafi bersama ayahnya, yang bertugas sebagai ustaz di sebuah pesantrean. Berbagai peristiwa yang menarik berlaku sepanjang berada disana yang membuatkan secara tidak langsung Mustika mula berubah dan tanpa disedari dia juga mula menyukai Wali.

ADAPTASI NOVEL
: KITAB CINTA
Kitab Cinta Yusuf & Zulaikha
Penulis: Taufiqurrahman al-Azizy
Penterjemah: Nur Haslina Abd Hamid
Editor: Rafizah Kasim
391 mukasuratCintaku buat mu, bagaikan huruf-huruf yang terpateri di setiap helaian kitab.

SINOPSIS NOVEL KITAB CINTA

"Saya takut menjadi musyrik. Saya takut menyekutukan cinta saya kepada Allah karena cinta saya kepada Yusuf. Apakah saya sudah menjadi manusia musyrik, ya ustadz?
Tolonglah saya! Demi Allah, saya tidak untuk memilih satu dari cinta dan kerinduan ini.
Rindu saya untuk menggapai Wajah Allah seiring rindu saya menggapai wajah Yusuf..."


Rintihan Zulaikha merobek-robek angkasa malam. Cinta dan kerinduannya kepada Yusuf demikian mendalam. Inilah kitab cinta sang wanita muslimah kepada Yusuf-seorang pemuda muslim yang diberkati wajah yang bercahaya. Akankah takdir Ilahi Swt. membimbingnya menyatukan jiwanya dengan jiwa Yusuf, sekalipun jalan cinta yang harus dilalui sepasang insan ini demikian berliku? Cinta, keimanan, kerinduan, keindahan, mengamuk bersama nyala api kecemburuan, iri, kebencian, kekecewaan, kepedihan, nafsu dan amarah. Sangat mendera iman..

Inilah novel spiritual islam berbasis kisah al-Qur'an tentang Yusuf dan Zulaikha yang telah dieksplorasi ke dalam berbagai karakter hidup, penafsiran, pengalaman dan perilaku umat kontemporer. Sebuah inspirasi hidup bagi kaum muslimin/muslimat dalam menjalin ibadah, cinta dan obsesi dinamika hidupnya. Sebuah mahakarya pengarang muslim terkemuka saat ini, Taufiqurrahman al-Azizy, yang telah berhasil membangkitkan ranah sastra religius Indonesia melalui Trilogi Makrifat Cinta (Syahadat Cinta, Musafir Cinta dan Makrifat Cinta)