HOLE IN THE WALL (8TV)
HOLE IN THE WALL
Tarikh siaran: 26 Jun 2011
Hari: Ahad
Masa : 10.00 – 10.30 malam
Episod: 26 Episod
Bahasa: Inggeris
sumber: budiey.com

SINOPSIS HOLE IN THE WALL (8TV)
HOLE IN THE WALL merupakan sebuah rancangan permainan dari Amerika Syarikat yang disertai oleh semua lapisan masyarakat tidak kira umur, bentuk badan dan saiz. Apa yang perlu mereka lakukan ialah peserta perlu membolosi lubang yang didatangkan dalam pelbagai bentuk.

Setiap minggu, dua kumpulan yang terdiri daripada tiga (3) orang ahli kumpulan bakal berentap. Peserta akan diberi cabaran untuk membolosi setiap lubang pelbagai bentuk yang telah disediakan untuk mengumpul markah. Peserta yang gagal melepasi lubang yang disediakan berkemungkinan jatuh ke dalam sebuah kolam air.

Program 26 episod yang berdurasi selama 30 minit ini terbahagi kepada empat pusingan. Dalam pusingan pertama, Kapten dari setiap kumpulan dikehendaki melepasi sebuah dinding yang mempunyai lubang pelbagai bentuk secara solo. Satu markah akan diberikan kepada peserta yang berjaya melepasi lubang tersebut.

Menerusi pusingan kedua pula, dua orang ahli dari setiap kumpulan dikehendaki melepasi sebuah dinding yang juga mempunyai lubang yang bentuknya berbeza dari pusingan pertama. Satu markah akan diberikan kepada setiap peserta yang melepasi lubang tersebut.

Pusingan ketiga dan keempat pula bakal menyaksikan kesemua ahli daripada setiap kumpulan dikehendaki melepasi sebuah dinding yang juga mempunyai lubang pelbagai bentuk yang berbeza dari segmen pertama dan kedua. Namun bagi pusingan keempat, dinding akan bergerak dengan lebih laju menjadikan pusingan ini lebih sukar berbanding pusingan sebelumnya. Dua markah akan diberikan kepada peserta yang berjaya melepasi lubang pada dinding itu. Sekiranya ketiga-tiga ahli kumpulan itu berjaya melepasi pusingan keempat ini, bonus sebanyak $5, 000 akan diberikan kepada kumpulan tersebut.

Kumpulan yang mengumpul markah tertinggi berjaya memenangi $25, 000 dan akan ke peringkat seterusnya yang dipanggil “Blind Wall”. Pada pusingan ini, salah seorang daripada ahli kumpulan akan dipilih untuk mewakili kumpulan mereka. Mata peserta akan ditutup manakala dua ahli yang lain akan memberikan arahan untuk membimbing rakan mereka membolosi dinding yang disediakan. Sekiranya kumpulan ini berjaya melepasi dinding tersebut, mereka akan memenangi wang tunai bernilai RM100, 000.