I LOVE WING CHUN


FILEM: I Love Wing Chun
BAHASA: Kantonis
TARIKH TAYANGAN: 28 Julai 2011
PENGARAH: Lik Choi
PELAKON: Yuen Wah, Yuen Qiu, Natalis Chan, Tian Liang, Gan Mei Yan, Jeff Chin, Vinx Lim, Lai Ming dan lain-lain.
GENRE: Aksi/Komedi
EDARAN: RAM Entertainment Sdn Bhd


SINOPSIS I LOVE WING CHUN

Filem yang diarahkan oleh Lik Choi ini mengisahkan tentang tiga sahabat baik iaitu seorang ahli perniagaan yang kaya, seorang guru kungfu dan seorang penipu. Si penipu yang sedang sakit tenat meminta pertolongan daripada sahabatnya, si guru kungfu untuk menjaga dan melindungi anak lelakinya. Dalam masa yang sama, dia juga meminta agar sahabatnya yang merupakan ahli perniagaan yang kaya raya itu untuk menyara dan menyokong kewangan anaknya itu sehingga berumur 18 tahun.

Sebagai balasannya, dia akan mendedahkan satu rahsia penting untuk mereka berdua. Bagaimanapun, sahabat-sahabatnya telah tersilap menilai identiti sebenarnya anak lelaki yang dimaksudkan itu. Setelah 18 tahun berlalu, pelbagai insiden lucu telah berlaku dan menjadikan keadaan menjadi kelam kabut. Untuk mengetahui apakah yang terjadi sebenarnya, jangan ketinggalan untuk menyaksikan ‘I Love Wing Chun’ lakonan Yuen Wah, Yuen Qiu, Natalis Chan, Tian Liang, Gan Mei Yan, Jeff Chin, Vinx Lim, Lai Ming dan lain-lain di pawagam yang berdekatan dengan anda.

I Love Wing Chun’ yang merupakan filem usahasama dari Malaysia dan Hong Kong ini digarapkan sebagai sebuah filem komedi aksi yang cukup menghiburkan. Tidak hanya tentang Wing Chun, tetapi filem ini juga mampu menggeletek hati penonton dengan sisi komedinya. Filem yang menjalani penggambaran di sekitar bandaraya bersejarah, Melaka ini turut menampilkan model popular Amber Chia dan Alan Yun sebagai penampilan istimewa.