THE INFIDEL (DOWNLOAD)FILEM: The Infidel
ARAHAN: Josh Appignanesi
PELAKON: Omid Djalili, Amit Shah, Soraya Radford, Richard Schiff dan Igal Naor
GENRE: Komedi keluarga
TAYANGAN: 23 Jun 2011
ULASAN: Amirul Haswendy Ashari (HARIAN METRO)
DOWNLOAD THE INFIDEL
HOTFILE =
DOWNLOAD
Kreadit: jiwang.org


SINOPSIS THE INFIDEL
Plotnya bergerak dalam sebuah keluarga bahagia yang hidup serba sederhana dan berfikiran moden seperti keluarga normal lain. Bermain dalam sudut pandang yang berlegar di negara Britain, Mahmud Nasir (Omid Djalili) ialah ketua keluarga yang mempunyai dua anak dan isteri yang cantik. Dia juga berjaya sebagai usahawan kecil menjalankan perkhidmatan teksi.

Watak Mahmud menjurus kepada lelaki yang menjalani kehidupan sebagai Islam dengan cara tidak terlalu taksub. Boleh bersembahyang, boleh mengaji kitab suci dan mampu memimpin anaknya ke arah Islam yang asas.

Namun Islamnya mula goyah apabila dia lebih mahu mencari dirinya sendiri selepas mendapat tahu dia adalah anak angkat. Lebih parah, apabila dia dilahirkan sebagai Yahudi.

Ketaksuban mencari dirinya secara individu mendorong Mahmud cuba menjadi Yahudi untuk sementara waktu. Melalui pertemuan dengan seorang pemandu teksi berbangsa Yahudi Amerika yang tinggal di Britain, dia mula mempelajari ilmu Yahudi.

Tujuannya satu, yakni mahu bertemu bapa sebenarnya, seorang paderi Yahudi yang masih hidup tapi tenat di katil rumah orang tua-tua. Tanpa disedari, usaha itu menjauhkan dirinya dengan siapa dirinya pada waktu ini. Malah turut menjauhkan kasih sayang yang sepatutnya dicurahkan kepada isteri dan anaknya.

FILEM ini secara terang sangat jujur dengan senario yang melanda dunia Islam kini, terutama di negara yang majoritinya bukan Islam dan agama dilihat sebagai satu perbezaan yang sangat ketara. Ia juga menyentuh elemen Islam liberal yang sebenarnya sangat berbahaya kepada kepercayaan agama suci itu pada abad ini.