MAKAN ANGIN 2 (DOWNLOAD)Makan Angin MUSIM 2
Hari: setiap Jumaat
bermula: 29 Julai 2011.
Episode: 13 episod
sumber: budie.com
DOWNLOAD MAKAN ANGIN 2
Makan Angin Musim 2 Episod 1 = DOWNLOAD
Makan Angin Musim 2 Episod 2 = DOWNLOAD
Makan Angin Musim 2 Episod 3 = DOWNLOAD
Makan Angin Musim 2 Episod 4 = DOWNLOAD
Makan Angin Musim 2 Episod 5 = DOWNLOAD
Makan Angin Musim 2 Episod 6 = DOWNLOAD
Makan Angin Musim 2 Episod 7 = DOWNLOAD
Makan Angin Musim 2 Episod 8 = DOWNLOAD
Makan Angin Musim 2 Episod 9 = DOWNLOAD
Makan Angin Musim 2 Episod 10 = DOWNLOAD
Makan Angin Musim 2 Episod 11 = DOWNLOAD
Makan Angin Musim 2 Episod 12 = DOWNLOAD
Makan Angin Musim 2 Episod 13 (TAMAT) =
Kredit: kepalabergetar

SINOPSIS MAKAN ANGIN MUSIM 2

Kali ini, tanggungjawab Faiz atau nama sebenarnya Adzriefaiz Adzlan lebih berat berbanding musim pertama kerana beliau akan menjelajah ke kampung-kampung pedalaman dan menyediakan makanan eksotik di sana. Bukan setakat itu sahaja, Faiz juga perlu menyediakan sendiri bahan-bahan makanan yang akan dimasak, termasuklah terpaksa memasuki hutan untuk mencari bahan-bahan tersebut. Sememangnya sangat mencabar terutamanya bahan yang tidak pernah dilihat atau didengar oleh Faiz sendiri.

Antara perkara pelik yang dilalui oleh Faiz ialah memasuki hutan mencari umbut payas. Setahu Faiz, dia hanya pernah mendengar umbut pisang dan umbut kelapa. Ini satu pengalaman yang sangat menarik di mana Faiz memakai seluar trek, kasut sukan dan yang paling penting stoking yang panjang hingga paras lutut untuk mengelak pacat. Apabila tiba di tengah hutan, barulah Faiz tahu bagaimana rupanya pokok bayas. Itulah pertama kali Faiz melihat pokok bayas di mana ianya merupakan sebatang pokok yang agak besar. Untuk mendapatkan umbut, gergaji diperlukan untuk menebang pokok tersebut.

Faiz juga berpeluang menggunakan kukur kelapa antik kayu zaman dahulu untuk menyediakan kuih pelik iaitu kuih bunga pudak. Orang kampung telah ‘mendera’ Faiz untuk kukur kepala menggunakan cara tradisional, namun ianya pengalaman yang amat menarik buat Faiz. Selain daripada itu, Faiz juga pernah mencuba masak nasi ulam dan juga mencari mentarang iaitu sejenis siput yang tinggal di dalam selut lumpur. Lebih seronok apabila Faiz dan krew penerbitan menyinggah di pasar yang terletak di dalam kebun getah. Pengalaman di dalam makan Angin episod kedua ini betul-betul mengajar Faiz untuk menjadi lebih bersabar dan tenang.