PLATUN HARIMAU (1 - 13 TAMAT)

Platun Harimau
mulai : 21 Julai 2011,
Hari: setiap Khamis,
Masa: 9.00 malam
Episode: 13 episod
Sumber: budiey.comDOWNLOAD DRAMA PLATUN HARIMAU (TV2)
Platun Harimau Episode 1 = DOWNLOAD
Platun Harimau Episode 2 = DOWNLOAD
Platun Harimau Episode 3 = DOWNLOAD
Platun Harimau Episode 4 = DOWNLOAD
Platun Harimau Episode 5 = DOWNLOAD
Platun Harimau Episode 6 = DOWNLOAD
Platun Harimau Episode 7 = DOWNLOAD
Platun Harimau Episode 8 = DOWNLOAD
Platun Harimau Episode 9 = DOWNLOAD
Platun Harimau Episode 10 = DOWNLOAD
Platun Harimau Episode 11 =
DOWNLOAD
Platun Harimau Episode 12 = DOWNLOAD
Platun Harimau Episode 13 (TAMAT) = DOWNLOAD
Kredit: kepalabergetar


SINOPSIS DRAMA PLATUN HARIMAU (TV2)

Bertujuan menyedarkan generasi muda bahawa komunis adalah pengganas bertindak kejam kepada rakyat negara ini Platun Harimau mengaspirasikan kejayaan Tentera Darat khususnya Rejimen Askar Melayu DiRaja (RAMD) yang telah berjuang habis-habisan menentang komunis. Malah hingga ramai yang terkorban, tercedera, cacat penglihatan dan sengsara hingga ke saat ini. Pada masa sama, Platun Harimau menyeru supaya anak-anak Malaysia bangkit menentang golongan yang menperjuangkan komunis.

Babak-babak menarik dalam Platun Harimau mengangkat kisah sebenar yang berlaku disekitar era 1980-an yang dilalui oleh pasukan RAMD yang menerima tentangan hebat pengganas komunis yang dikenali sebagai `Black Jacket’. Seramai 16 perajurit gugur di medan perang di Daerah Gubir, di utara Perak bersempadan dengan Betong (Wilayah Siam) yang merupakan kawasan hitam pengganas komunis Black Jacket yang diketuai oleh Chong Woo.

Penggambaran drama ini diadakan di sekitar kawasan hutan Tapah, Perak dan Kem Sg. Udang serta Kem Terendak, Melaka dan mengambil masa dua bulan untuk disiapkan. Barisan pelakonnya pula terdiri daripada Zul Huzaimi, Norman Hakim, Yatt Hamzah dan ramai lagi di samping pelakon tentera termasuklah anggota daripada PULPAK, 4 RAMD dan 4 RSD.

Terdahulu Panglima Tentera Darat, Jen Dato’ Sri Zulkifeli Mohd Zin telah diberi penghormatan untuk melancarkan Drama Bersiri Platun Harimau di Wisma Transit pada 18 Feb lalu.