USTAZAH PILIHAN (DOWNLOAD)USTAZAH PILIHAN (ASTRO OASIS)
Pencarian Ustazah Pilihan (Mulai 22-Sep-11 = 9:00 PM )
Detik Ustazah Pilihan (Mulai 3-Okt-11 = 6:50 PM)
Ustazah Pilihan (Mulai 6 -Okt-11 = 9:00 PM )


PESERTA PESERTA USTAZAH PILIHAN
 1. Nur Atieqah Mohd Zainudin (Atiqah) 20,
 2. Nur Aqidah Mawardi (Aqidah) 21.
 3. Nun Faizah Rohana Mustapha (Faizah) 21.
 4. Siti Fatimah Mad Yatim (Fatimah) 21.
 5. Masfira Hilman (Fira) 27.
 6. Firuz Akhtar Mohamad Bohari (Firuz) 27.
 7. Siti Nor Hafidza Razali (Fizah) 21.
 8. Nurul Hidayah Kamarudin (Hidaya) 26.
 9. Nina Syazmeen Mohd Din (Nina) 23.
 10. Siti Fatimah Mohd Sharif (Siti) 26.
 11. Maryanti Ramle (Yanti) 23.

DOWNLOAD USTAZAH PILIHAN (ASTRO OASIS)
Ustazah Pilihan Ep 1 = DOWNLOAD
Ustazah Pilihan Ep 2 = DOWNLOAD
Ustazah Pilihan Ep 3 = DOWNLOAD
Ustazah Pilihan Ep 4 = 27-Okt-11
Ustazah Pilihan Ep 5 = 3-Nov-11
Ustazah Pilihan Ep 6 = 10-Nov-11
Ustazah Pilihan Ep 7 = 17-Nov-11
Ustazah Pilihan Ep 8 = 24-Nov-11
Ustazah Pilihan Ep 9 (KEMUNCAK/ FINAL/ TAMAT) = 1-Dis-11 9:00 PM
"kaum wanita saja yang paling memahami dan dekat dengan wanita yang lain"

SINOPSIS USTAZAH PILIHAN (ASTRO OASIS)
Ustazah Pilihan ialah sebuah program realiti terbaru dari Astro Oasis yang memaparkan pencarian Muslimah – Muslimah yang boleh dibentuk untuk menjadi seorang Ikon Muslimah yang sejati. Ikon Muslimah yang dimaksudkan merangkumi segala aspek kehidupan dari seorang pendidik, pembimbing dan juga pemimpin masyarakat. Ustazah Pilihan akan memaparkan bagaimana pentingnya untuk memikul tanggungjawab sebagai seorang wanita Islam yang bukan sahaja berperanan sebagai seorang isteri atau ibu, malahan lebih dari itu, Muslimah dilihat sebagai pendidik, pembentuk, pemimpin generasi akan datang,serta perlu mempunyai kebolehan berkomunikasi, pengucapan, pertuturan serta dayafikir yang cukup baik dan matang.

Menerusi konsep program Ustazah Pilihan ini, sebanyak 10 Muslimah terpilih menerusi beberapa siri ujibakat di beberapa negeri, akan ditempatkan di sebuah lokasi tertentu di ibukota untuk menjalani kursus melalui silabus yang telah ditentukan untuk memantapkan lagi pengetahuan dan ilmu mereka dari aspek keugamaan yang juga merangkumi hal ehwal yang lain seperti teknologi, kewangan, kemasyarakatan, kekeluargaan dan lain-lain.

Setiap minggu, mereka akan diberi tugasan tertentu selama lapan minggu yang berlandaskan format Piramid Tangga Kehidupan. Tugasan-tugasan ini dipilih berdasarkan isu – isu semasa yang dihadapi oleh wanita masa kini. Pendekata, isu – isu ini adalah 'benar' (real) dan relevan dengan realiti wanita di zaman moden.

Setiap minggu, mereka akan dipecahkan kepada kumpulan dan akan dibimbing/dipantau oleh para Mursyidah yang akan menerima nasihat dan pantauan keseluruhan dari Mudirah (Pengetua).

Markah akan diberi kepada kumpulan dan juga individu dalam kumpulan mengikut hasil kerja berkumpulan yang telah mereka laksanakan setiap minggu. Kumpulan terbaik akan menerima ganjaran setiap minggu yang berupa galakan-galakan yang akan memotivasikan mereka lagi, manakala kumpulan yang satu lagi akan diberi tugasan tambahan yang juga boleh menmabhakan motivasi serta keyakinan untuk menjadi lebih baik lagi di tugasan akan datang.