TENTANG DHIA (1 - 30 TAMAT)

TENTANG DHIA (TV3)
Slot: Akasia,
Mula Tayangan: 9 november 2011
Masa Tayangan: 7.00malam.
Hari Tayangan: setiap hari Isnin hingga Khamis.
Pelakon:Tasha Shilla, Izreen Azminda, Adi Putra, Nora Danish, Irfan Roslan, Ako Mustafa
Episod 26 Episod
Manggantikan drama: SOFFIYA (1 - 28 TAMAT)
Lagu tema; Dia Untuk Ku - Adi Putra (Download)


DOWNLOAD DRAMA TENTANG DHIA
Tentang Dhia Episod 01 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 02 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 03 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 04 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 05 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 06 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 07 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 08 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 09 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 10 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 11 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 12 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 13 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 14 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 15 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 16 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 17 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 18 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 19 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 20 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 21 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 22 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 23 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 24 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 25 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 26 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 27 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 28 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 29 = DOWNLOAD
Tentang Dhia Episod 30 (TAMAT) = DOWNLOAD
Kredit: kepalabergetarSINOPSIS TENTANG DHIA
Tentang Dhia mengisahkan Dhia (Nora Danish), yang berdiri di antara dua lelaki yang sangat dikasihinya. Percintaan tiga segi ini turut menjadi mimpi ngeri apabila dia dicemburui Melly (Izreen Azminda), yang mengganggap dirinya lebih anggun dan sesuai.

Raffi (Irfan Roslan) dan Azmi (Ako Mustafa), dua lelaki berbeza daripada dua latar belakang yang berbeza. Hanya memikul tugas sebagai seorang kerani biasa, Azmi yang merupakan anak seorang Imam di kampung tersebut disukai ramai kerana sifat rendah diri dan pandai mengambil hati. Hati Dhia sudah lama terpaut pada perwatakan Azmi, walaupun Raffi, seorang jejaka daripada keluarga berada mempunyai kelulusan luar negara merupakan teman rapat Dhia sejak kecil lagi.

Tergamam apabila melihat Azmi menjadi pilihan hati Dhia dan bakal melangsungkan majlis pertunangan, Raffi yang baru pulang dari luar negara merenung keseorangan di dalam kesedihan dan kekecewaan.

Namun, hatinya ikhlas menyintai Dhia, lalu Raffi mengambil keputusan untuk redha dengan apa yang berlaku. Melly mengambil kesempatan ini untuk mendekati Raffi dan menidurinya ketika dia di dalam keadaan mabuk demi membuktikan perasaan cintanya. Tetapi, ‘jerat’ yang dipasang Melly memakan diri sendiri apabila Raffi tidak mengendahkannya. Melly juga mendapati bahawa dirinya sedang mengandungkan anak Raffi. Tertekan dan terdesak, Melly mengenakan Azmi.

Azmi dan Melly ditangkap basah oleh penduduk kampung dan ditahan di lokap balai polis. Sejurus mengetahui tentang berita ini, hati Dhia bagaikan dipanah halilintar, mengenangkan majlis pertunangan mereka yang akan berlangsung tidak lama lagi.

Namun, berkat ketabahan hatinya, Dhia mampu memaafkan Azmi dan majlis pertunangan tetap akan berlangsung seperti yang dirancang. Walaubagaimanapun, majlis mereka diserang oleh keluarga Melly yang ingin menuntut keadilan daripada Azmi. Mereka mahukan Azmi supaya bertanggungjawab di atas perbuatannya sehingga Melly didapati mengandung. Sekali lagi, Dhia diuji dan ujian kali ini bakal mengubah hidupnya sampai bila-bila. Azmi dan Melly disatukan tanpa kerelaan Dhia yang hanya mampu mengalirkan air mata.

“Bagaikan pelangi selepas hujan”, hidup Dhia didatangi Zikir (Adi Putra), seorang arkitek daripada sebuah firma di Kuala Lumpur. Zikir mempunyai seorang rakan baik bernama Fendi, dan mereka bekerja di firma yang sama. Zikir sangat diminati oleh Rose (Tasha Shilla) yang juga salah seorang pekerja di firma milik beliau. Malang tidak berbau, Fendi meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya yang turut dialami Zikir ketika hendak pergi mengerjakan solat Jumaat. Zikir datang ke kampung halaman Fendi untuk majlis pengebumian yang terletak di Pulau Pinang dan ditemani oleh isteri arwah Fendi, Suraya. Ketika menjamah nasi lemak di sebuah gerai di kampung tersebut, Zikir terlihat Dhia. Mata bertentang mata, Zikir terpesona dengan keayuan Dhia.

Kemanakah hala tuju Dhia setelah ‘kehilangan’ Azmi dan apakah yang akan berlaku seterusnya di dalam hidup Zikir?