MISI 12 (ASTRO RIA)

MISI 12 (TV9)
HARI: setiap hari Selasa,
MASA: 9.00 malam
MULAI: 7 Februari 2012
PENGACARA: Fahrin AhmadPESERTA MISI 12
 1. Mohamad Shafwan Bin Abdul Saleem (19),
 2. Muhammad Subky Bin Halib (23),
 3. Nur Syukree Arrif Bin Sazali (19),
 4. Muhammad Indera Mulia Bin Muhammad (24),
 5. Mohammad Anaz Bin Mat Lasim (22),
 6. Mohd. Hazmin Bin Zamri (19),
 7. Raja Mohd Azlan Bin Raja Jafar (23)
 8. Nor Ain Binti Amin Nudin (19),
 9. Fatin Azira Binti Rohaizad (21),
 10. Nur Atiqah Binti Sarimbi (23),
 11. Syahirah Binti Saad (22)
 12. Nadia Binti Rahmat (23).


SINOPSIS MISI 12 (ASTRO RIA)
12 orang peserta yang telah kami pilih ini adalah di kalangan remaja yang menganggur, mempunyai latar belakang pendidikan yang rendah, kurang keyakinan diri serta mempunyai masalah sosial. Tujuan utama program Misi 12 adalah untuk mengukuhkan emosi mereka supaya dapat memperoleh kemahiran hidup secara praktikal, menjalani kehidupan lebih sihat, melaksanakan matlamat pendidikan mereka dan membentuk asas kekuatan jatidiri yang diperlukan untuk mencapai objektif berdikari dalam fasa peralihan hidup mereka sendiri untuk menjadi insan yang mampu berbakti kepada masyarakat.

Dalam Misi 12, kesemua peserta harus mengikuti setiap kelas yang telah disusun khas untuk mendapat tunjuk ajar dan bimbingan oleh barisan penasihat dalam bidang-bidang yang berlainan. Mereka juga akan diberi peluang untuk memilih bidang yang ingin mereka ceburi berdasarkan minat dan kemampuan masing-masing. Kemudian, setiap peserta akan dibahagikan kepada tiga kumpulan yang mana setiap kumpulan akan diberikan tugasan yang bakal menguji pengetahuan dan kemahiran yang telah mereka pelajari sewaktu di kelas.

Markah akan diberikan secara individu dan mengikut kumpulan berdasarkan kemampuan mereka menyelesaikan tugasan dan cabaran yang diberikan. Markah-markah ini akan dikumpulkan hingga minggu ketujuh untuk menentukan peserta dan kumpulan yang berjaya mengumpul markah yang tertinggi. Walau bagaimanapun, tiada sebarang penyingkiran akan dibuat sepanjang program ini berlangsung.

Jangan lupa saksikan program realiti Misi 12 yang bakal menemui para penonton pada setiap hari Selasa, jam 9.00 malam bermula 7 Februari 2012 menerusi saluran 104. Selamat menonton!