PUAKA BUNGA TANJUNG (DOWNLOAD)

PUAKA BUNGA TANJUNG (TV9)
HARI: Setiap Rabu
MASA: 10.30 Malam
PELAKON: Nelydia Senrose, Faizal Hussein, Namron dan Fizz Fairuz.DOWNLOAD PUAKA BUNGA TANJUNG (TV9)
Puaka Bunga Tanjung Episod 01 = DOWNLOAD
Puaka Bunga Tanjung Episod 02 = DOWNLOAD
Puaka Bunga Tanjung Episod 03 = DOWNLOAD
Puaka Bunga Tanjung Episod 04 = DOWNLOAD
Puaka Bunga Tanjung Episod 05 = DOWNLOAD
Puaka Bunga Tanjung Episod 06 =
Puaka Bunga Tanjung Episod 07 =
Puaka Bunga Tanjung Episod 08 (TAMAT) =
KREDIT: Kepalabergetar


SINOPSIS PUAKA BUNGA TANJUNG (TV9)
Puaka Bunga Tanjung mengisahkan mengisahkan kisah silam dua generasi yang datang semula kepada sebuah keluarga akibat balas dendam selepas 30 tahun. Drama Puaka Bunga Tanjung berlatarkan zaman 1960-an dan moden yang menyelitkan hubungan cinta dua generasi yang melalui kitaran hidup berbeza melalui zaman perubahan sepanjang permusuhan Pak Malik dan Fansuri yang hadir dalam bentuk baru. Permusuhan Pak Malik dan Andaman memang sudah lama diketahui sejak berada dalam seni perguruan silat kira-kira 30 tahun lalu. Fansuri tidak tahu Mayang adalah anak dara sunti Pak Malik yang tidak mahu anaknya itu berkawan dengannya.

Mayang Bidari, gadis desa yang cantik tapi sering kesunyian sangat menyukai bunga tanjung sejak kecil. Bila umurnya 21 tahun, Mayang mula membuat karangan bunga tanjung dan di hanyutkan ke sungai pada setiap malam bulan mengambang sebagai mencari pasangan hidupnya sekiranya bunga itu di sambut oleh seseorang jejaka lain yang tahu menilai erti karangan bunganya itu.

Sikap pelik Mayang itu dan suka memakai bunga tanjung di tepi telinga atau di sanggulnya sering di marahi bapanya Pak Malik yang benci perihal bunga tanjung tetapi di sokong oleh ibunya Mak Diah yang mengamalkan amalan itu yang di warisi nenek moyang mereka.

Pelakon Nelydia memegang dua watak dalam drama iaitu sebagai Mayang dan Sanur yang agak pelik dan suka keluar pada waktu senja.

Banyak perkara terungkai dalam drama ini, apatah lagi Mayang seorang yang suka perkara berkaitan mistik seperti bunga tanjung, bulan, malam dan alam semula jadi.

Apa cuba ditonjolkan adalah mengenai dunia lain termasuk pendekatan perubatan Islam untuk menghindari gangguan halus.