TEARS OF THE MUM

Tears Of The Mum
Genre : Drama
Klasifikasi : U - Untuk tontonan umum
Tarikh Tayangan : 14 Jun 2012
Durasi : 93 min
Audio : Stereo
Format : 35mmSINOPSIS TEARS OF THE MUM
Ibu dan bapa Coco (Amber Chia) adalah pendatang yang tiba dari China. Mereka menetap di Tawau dan membina ladang kelapa sawit dan ladang koko. Terdapat pokok-rumah di hadapan rumahnya dimana kawan-kawan zaman kanak-kanak Coco berkumpul. Ia adalah sebuah tempat yang penuh dengan kegembiraan dan kesedihan. Sebaliknya, ibu (Anita Phang) watak utama, Ah Soon (Johnson Low) adalah seorang guru.

Dia menjadi penjual ikan selepas kematian mengejut suaminya demi untuk menyara keluarganya. Ah Soon remaja (Yap Chou Chuen) adalah seorang kanak-kanak yang taat. Dia merupakan seorang pemain badminton dalam pasukan sekolahnya. Selain membantu ibunya di pasar ikan setiap hari, beliau menghabiskan cuti dengan bekerja untuk jirannya Ah Xiong (Hero Tai) untuk mencari wang saku dan pergi menyelam bersama dengan Kimura (Kimura Takahiro) seorang penyelam dari Jepun. Semasa perjalanan, mereka telah didatangi lanun dan akhirnya mereka menjadi sahabat baik. 7 tahun kemudian, tahun 1997, rakan zaman kanak-kanak Ah Soon, Azlan (Azzaly B. Ismail) menyimpan angan-angan untuk menjadi seorang pemain badminton negara. Mereka adalah remaja muda dan bercita-cita tinggi yang membesar bersama di kampung, akhirnya mereka membuat haluan hidup secara berasingan untuk memenuhi impian mereka. Coco pula menghadapi dilemma untuk memutuskan sama ada untuk mewarisi perniagaan keluarganya atau mengejar impiannya. Akhirnya dia memilih untuk menjadi supermodel.

Ah Soon yang datang dari keluarga miskin terpaksa menahan diskriminasi daripada orang lain, namun dengan hati yang tabah dan galakan daripada rakan-rakan dan ibunya, dia telah mengharumkan nama negara dalam sukan badminton dan bermain dengan baik sekali. Namun begitu, apabila dia tercedera dan ibunya mengalami penyakit mata dan kerana sikap dan nafsu terburu-buru itu telah membawa dia untuk membuat keputusan mengejutkan antara keluarga dan kasih sayang.