SAYA MELAYU MEKAH (DOWNLOAD)

SAYA MELAYU MEKAH (TV9) - Syeikh Abdul Karim Omar al-Fatani al-Makki
GENRE: Program agama
MASA: 60 Minit
TARIKH: 24 Aug
MASA: 10:00 am ( 60 minutes )

DOWNLOAD SAYA MELAYU MEKAH
Hotfile = DOWNLOAD
Kredit: kepalabergetar


SINOPSIS SAYA MELAYU MEKAH - Syeikh Abdul Karim Omar al-Fatani al-Makki
Kenali dengan lebih dekat qari Malaysia pertama yang berkahwin dengan kerabat Di-Raja Arab Saudi. Sewaktu berusia 14 tahun, dia pernah menjadi Imam terawih di sebuah masjid di Toif, Mekah. Berkebolehan meniru lebih 15 suara bacaan ayat suci al-Quran, termasuk Sheikh Maasyari al-Afaasy dan Sheikh Maher Muaqliyy.

Qari kepada diRaja Arab Saudi, jawatan yang belum pernah ( ketika itu ) disandang oleh orang Melayu. Pengiktirafan keatas bangsa melayu secara keseluruhannya. Siapakah lelaki yang dimaksudkan? Itulah; Sheikh Abdul Karim Omar al-Fatani al-Makki, 29 Mac 1979 yang lahir dan dibesarkan di Kota Suci Makkah al-Mukaramah, Arab Saudi. Tidak pernah lupa dengan asal usulnya yang mempunya kacukan darah Melayu di Malaysia dan Thailand.

Mendapat bimbingan agama dari ayahanda, sehingga mampu khatam al-quran beberapa kali sewaktu diusia muda. Seusia 8 tahun, Sheikh Abdul Karim sering mengikut ayahnya mempelajari dan mendalami talaqqi dan tahfiz al-Quran di Masjid al-Haram. Melanjutkan pelajarannya di Masjid Abdullah bin Abbas di Taif, Mekah.

Belajar di sekolah pondok di Pattani dan Thanawi di Maahad Darul Maarif, Thailand. Mempunyai diploma jurusan Syariah, Maahad 'Ali Li al-Dirasat al-Islamiyyah wal 'Arabiyyah ( MADIWA ), Perak. Seusai tamat pembelajarannya dalam jurusan syariat Islam di Universtiti al-Azhar di Mesir, beliau mendapat tawaran biasiswa melanjutkan sarjana muda nya di Universiti King Saud, Arab Saudi dalam jurusan Pendidikan Tafsir dan Hadis.

Sheikh Abdul Rahman Abdul Azizi al-Sudais, Imam besar Masjid al-Haram ketika membuat kunjungan ke Kuala Lumpur, Sheikh Abdul Karim memperdengarkan bacaan surah al-Fatihah dan ayat-ayat suci al-Quran dihadapan as-Sudais. Tertarik dengan bacaan nya itu, as-Sudais memberikan anugerah kepada Sheikh Abdul Karim sebagai as-Sudais kedua di Malaysia. As-Sudais juga, pernah menawarkan Sheikh Abdul Karim menjadi imam di masjid al-Haram.