LAWAK KE DER 2

LAWAK KE DER 2
MULA TAYANGAN: 07 March 2013
GENRE: Lawak
DURASI: 108 minutes
PENGARAH:Hans Isaac
PELAWAK :Jozan, Nabil, Boboi, Harith Iskander
ULASAN: Sinar HarianSINOPSIS LAWAK KE DER 2
Membuka tirai, ternyata fenomena Gangnam Style dari PSY turut mempengaruhi Nabil Ahmad untuk tampil dengan tarian kuda itu bersama penari IB. Seawal lagu dimainkan, penonton sudah pecah perut melihat gelagat Nabil.

Nabil yang menyertai Boboi berjaya menjalankan dua watak yang berbeza-pengacara majlis dan persembahan bersama Boboi sepanjang program berlangsung.


Seterusnya, Jozan menguasai pentas dengan sketsa komedi, yang membawakan kisah watak Nazmi (Johan) dan Nazman (Zizan), serta watak Nasmida (dilakonkan Johan dan Zizan), ia nyata segar dan berbeza daripada lawak mereka yang dipersembahkan menerusi LKD musim pertama.

Selepas persembahan Jozan, Boboi pula muncul dengan sketsa yang berlatar belakangkan lapangan terbang dan suasana di dalam kapal terbang.
Kemudian barulah persembahan daripada Harith pula dipersembahkan.
Secara keseluruhan, LKD2 yang mengambil durasi selama tiga jam ini tidak kurang hebatnya jika dibandingkan dengan LKD musim pertama.

Seperti biasa, kemunculan Jozan tidak pernah mengecewakan dan paling penting mereka pasti menampilkan sesuatu yang baru dan mampu memikat hati penonton.

Malah, biarpun mengambil masa sehingga 40 minit untuk sketsa Nazmi, Nazman dan Nasmida, namun penonton tidak berasa bosan kerana mereka bijak memainkan peranan.

Lucunya, dek terlalu galak bercerita, ada ketikanya mereka seperti terlupa skrip tetapi masih bijak mengawal persembahan dan ada lawak yang lahir secara spontan membuatkan penonton tidak kering gusi melihat persembahan mereka.Persembahan mereka turut diselitkan unsur muzikal, di mana beberapa lagu seperti Bawa Ku Pergi dan lagu tema Upin & Ipin, Sahabat dinyanyikan.

Di hujung persembahan, barulah penonton dapat melihat mesej sebenar sketsa ini yang mengetengahkan kepentingan persahabatan.


Mungkin bagi segelintir peminat Boboi yang sudah biasa melihat persembahan daripada Afdlin dan Harun, agak janggal menonton persembahan mereka apabila Nabil menyertai kumpulan itu.


Bagaimana pun, gandingan Afdlin, Harun dan Nabil sebenarnya satu idea menarik memandangkan berjaya memberi kelainan kepada Boboi.

Nabil wajar diberikan pujian kerana dapat menonjolkan keserasian bersama Afdlin dan Harun yang jauh lebih berpengalaman daripadanya.

Malah, jika diperhatikan, kehadiran Nabil sebagai pramugari menerusi sketsa Redha Airline yang ditampilkan menyerikan lagi persembahan itu.

Menariknya, setiap baris ayat yang terkeluar daripada mulut pelawak-pelawak ini membuatkan penonton ketawa terbahak-bahak.


Meski pun berjaya membuatkan penonton tergelak ketawa menerusi sketsa pertama, namun sketsa kedua Boboi dilihat kurang menyegat.

Hanya tampil dengan Afdlin dan Harun, sketsa kedua mereka yang mempersembahkan kisah hantu-hantu, agak bosan dan meleret.

Pun begitu, Boboi tetap mendapat tepukan gemuruh daripada penonton yang hadir.

Seperti biasa Harith, akan menampilkan lawaknya menggunakan Bahasa Inggeris. Jika dibandingkan LKD musim pertama, lawaknya kali ini kurang menyengat.


Sama ada King Of Stand Comedy ini kekurangan idea, ia tidak dapat dirungkaikan.

Namun, ada sesetengah lawaknya masih dapat diterima penonton. Misalnya, apabila lawak mengenai kehidupan suami isteri diketengahkan, penonton mula ketawa tidak berhenti.