KALAU BUKAN AKU (1 - 17 TAMAT)

KALAU BUKAN AKU (TV3)
MULAI: 25 April 2013
SLOT: Azalea TV3
HARI: setiap hari Isnin hingga Khamis
MASA: 4.00 petang
PELAKON : Erry Putra, Syatilla Melvin, Zaidi Omar, Ziela Jalil, Mak Wan, Sura Sojangi, Rashidah Jaafar, Azuan Mazlan, Zalfie, Hafiz Bahari.DOWNLOAD DRAMA KALAU BUKAN AKU
Kalau Bukan Aku Episod 01 = DOWNLOAD
Kalau Bukan Aku Episod 02 = DOWNLOAD 29/4
Kalau Bukan Aku Episod 03 = DOWNLOAD
Kalau Bukan Aku Episod 04 = DOWNLOAD
Kalau Bukan Aku Episod 05 = DOWNLOAD
Kalau Bukan Aku Episod 06 = DOWNLOAD
Kalau Bukan Aku Episod 07 = DOWNLOAD
Kalau Bukan Aku Episod 08 = DOWNLOAD
Kalau Bukan Aku Episod 09 = DOWNLOAD
Kalau Bukan Aku Episod 10 =  DOWNLOAD 13/5
Kalau Bukan Aku Episod 11 = DOWNLOAD 14/5
Kalau Bukan Aku Episod 12 = DOWNLOAD 15/5
Kalau Bukan Aku Episod 13 = DOWNLOAD 16/5
Kalau Bukan Aku Episod 14 = DOWNLOAD 20/5
Kalau Bukan Aku Episod 15 = DOWNLOAD 21/5
Kalau Bukan Aku Episod 16 = DOWNLOAD 22/5
Kalau Bukan Aku Episod 17 (TAMAT) =DOWNLOAD 23/5
Kredit: kepalabergetarSINOPSIS KALAU BUKAN AKU
“Kalau Bukan Aku” berkisar tentang Umar, seorang pemuda yang mempunyai penyakit autisme dan haknya sebagai anak telah dinafikan oleh kedua-dua ibu bapanya, Tuan Raqim (Zaidi Omar) dan Puan Zalia (Ziela Jalil). Ibu bapa Umar juga telah mengarahkan pembantu rumahnya, Cik Nomi (Mak Wan) mencari calon isteri buat Umar kerana tidak mahu lagi menjaganya.

Kemudian Cik Nomi pulang ke kampung dan bertemu Nurin (Syatilla Melvin), dengan hajat untuk jadikan wanita itu sebagai calon isteri Umar. Cik Nomi mula menceritakan kisah majikannya yang mahukan calon isteri untuk anaknya yang baru kemalangan dan mengalami trauma kepada Nurin. Cik Nomi yakin dengan status Nurin yang kini seorang janda dan sering diganggu oleh Along kerana hutang bekas suaminya Sham (Zalfie), pasti mudah baginya untuk memujuk Nurin berkahwin dengan Umar. Demi tidak diganggu lagi oleh Along serta melangsaikan hutang Sham, Nurin akur menjadi isteri Umar.

Setelah selamat diijab kabulkan, barulah Nurin sedar bahawa suaminya seorang autisme. Nurin terkejut dan merasakan dirinya tertipu. Namun lama kelamaan Nurin mula muhasabah dirinya dan menganggap apa yang terjadi adalah suratan yang sudah tertulis buat dirinya. Nurin meminta maaf daripada Umar dan mula menjaga suaminya. Sesungguhnya ia merupakan satu cabaran buat Nurin. Umar sering menunjukkan sayangnya terhadap Nurin dan itu menguatkan lagi semangat dan kesabaran Nurin untuk menempuh liku-liku kehidupan.

Hari demi hari, Umar dan Nurin mula menikmati kebahagiaan bersama. Akan tetapi, kebahagiaan itu mula dicemburui oleh bakal adik ipar Umar, Eddie (Azuan Mazlan). Eddie yang terpesona dengan kecantikan Nurin sejak kali pertama melihatnya, cuba merapatkan diri dengan Nurin. Namun, Nurin sering menjauhkan dirinya dari Eddie.

Ketika Umar diserang demam panas, hanya Nurin yang menjaganya dan pada saat itu tiada sesiapa di rumah. Eddie yang kebetulan datang ke rumah mereka telah mengambil kesempatan memperkosa Nurin. Sejak peristiwa itu, Nurin trauma dan sering menangis. Umar sedar akan perubahan Nurin dan dia sering menceriakan isterinya. Nurin bersyukur dan gembira kerana Umar begitu sayang akan dirinya.

Suatu pagi, Nurin mengalami sakit kepala dan sering muntah-muntah. Apabila bertemu doktor, Nurin disahkan mengandung dan dia mula panik sama ada kandungannya itu anak Umar atau Eddie. Sementara itu, berita mengenai kehamilan Nurin itu turut diketahui oleh Eddie. Selepas itu, Eddie terus membuat rancangan jahatnya untuk mendedahkan apa yang telah berlaku di antara dia dan Nurin serta kemungkinan anak yang dikandung itu adalah anaknya. Apakah yang akan berlaku selepas itu? Anak siapakah yang dikandung oleh Nurin? Mampukah rumahtangga Umar dan Nurin bertahan hingga ke akhirnya?