OBLIVION

OBLIVION
MULA TAYANGAN: 11 April 2013
GENRE: Action / Adventure / Fantasy
DURASI: 2 Hours 4 Minutes
PENGARAH: Joseph Kosinski
PELAKON: Tom Cruise, Olga Kurylenko, Andrea Riseborough, Morgan Freeman dan Melissa Leo.
ULASAN: OHbulanSINOPSIS OBLIVION
Oblivion merupakan sebuah filem sains fiksyen yang mengisahkan tentang situasi yang bakal berlaku pada masa hadapan, di mana pada ketika itu planet Bumi telah musnah akibat bencana alam sehingga membuatkan manusia terpaksa berpindah dan mencari tempat tinggal lain


Oblivion menceritakan tentang kehidupan seorang jejaka bernama Jack Harper lakonan Tom Cruise yang bekerja sebagai juruteknik, di mana setiap hari Jack ditugaskan untuk membetulkan mesin pemusnah yang di panggil sebagai Dron.


Setiap hari Jack akan menjalankan tugasan yang sama dan dia sering dibantu oleh rakan sekerja wanita yang dikenali sebagai Victoria, lakonan Andrea Riseborough, di mana Victoria akan sentiasa memantau pergerakan Jack menerusi tempat tinggal mereka yang dipanggil sebagai Tet.


Pada suatu hari, sewaktu Jack sedang membuat rondaan dan menjalankan tugasannya seperti biasa, Jack telah menyelamatkan seorang mangsa yang terhempas jatuh ke Bumi iaitu Julia Rusakova (Olga Kurylenko).


Bermula daripada insiden tersebut, Jack telah mula mengalami kecelaruan identiti dan hubungannya dengan Victoria juga menjadi semakin renggang. Apakah punca sebenar Jack berkelakuan begitu dan siapakah Julia sebenarnya?