BUAIAN KASIH (TV1)
BUAIAN KASIH (TV1)
SLOT: Cindai
MULAI: 9 Mei 2013,
HARI: setiap Isnin hingga Khamis,
MASA: 2.05 petang
SINOPSIS BUAIAN KASIH (TV1)
Kisah Bawang Putih dan Bawang Merah versi moden dibawakan Radio Televisyen Malaysia (RTM) untuk tontonan peminat setia salurannya di mana watak Putih diubah menjadi seorang kakak yang berpenampilan seperti lelaki dan kasar. Begitu pun dia amat menyayangi adiknya, Merah. Dalam pada itu dalam dongeng versi moden ini anak raja pula tidak menyintai Merah tetapi cuba mengejar Putih yang menolak cintanya. Segalanya kerana Putih percaya pada mitos asal Putera Raja pasti akan mengahwini Merah.


Ia mengisahkan watak Suri (Merah) anak kepada Embun yang telah kematian suami. Embun berpindah ke kampung dan berkahwin dengan lelaki bernama Salam yang juga merupakan ayah kepada Qaseh (Putih). Qaseh (Putih) seorang yang lurus dan sangat menyayangi kakaknya kakak dan ibu tirinya.


Tidak lama kemudian, Salam meninggal dunia dan tinggallah mereka bertiga hidup bersama. Embun meneruskan perniagaan kedai yang diusahakan oleh arwah Salam untuk menyara kehidupan mereka sekeluarga. Namun pada masa sama Embun tidak membenarkan Suri melakukan sebarang kerja walaupun hanya melibatkan kerja ringan.

Watak Suri digambarkan tidaklah seteruk watak Bawang Putih dalam naskhah asal drama ini tetapi disebabkan sikap Embun, Suri terpaksa buat endah tak endah pada Qaseh.

Tidak lama selepas itu, muncul dua beradik datang ke kampung mereka. Kehadiran mereka ke kampung itu dengan impian yang besar untuk membuat kajian terhadap produk yang telah mereka berjaya hasilkan.

Tanpa sengaja si jejaka terjumpa dengan Suri yang sedang leka berbuai di dalam hutan. Melihat sahaja paras rupa dan kecantikan asli Suri membuatkan lelaki itu jatuh hati terhadapnya.

Begitu pun segalanya tidak semudah disangka bila tawaran untuk berkenalan dan mengenali Suri ditolak mentah-mentah oleh gadis itu. Namun apakah yang menyebabkan Suri menolak cinta lelaki itu? Dapatkah kemudiannya mereka bersatu? Saksikan kesudahannya dalam Buaian Cinta hanya di TV1.