DESPICABLE ME 2 (2013)


DESPICABLE ME 2 (2013)
GENRE: Komedi / Animasi / Kekeluargaan
TAYANGAN: 4 Julai 2013
PENGARAH: Chris Renaud, Pierre Coffin
PELAKON: Steve Carell, Miranda Cosgrove, Elsie Fisher, Dana Gaier, Russell Brand, Kristen Wiig, Benjamin Bratt, Moises Arias, Steve Coogan, Ken Jeong, Pierre Coffin, Chris Renaud
SINOPSIS DESPICABLE ME 2 (2013)

Kali ini, cerita bermula dengan kehidupan Gru (suara oleh Steve Carell) sebagai seorang ayah, membesarkan tiga tanggungan kecilnya - Margo (Miranda Cosgrove), Edith (Dana Gaier) dan Agnes (Elsie Fisher).

Sejak meninggalkan kerjayanya sebagai seorang penjenayah, Gru kini terpaksa menyara keluarganya dengan menghasilkan jeli dan jem buatan sendiri. Tetapi perniagaannya gagal menjana sebarang keuntungan apabila hasilnya kurang enak untuk dimakan.

Dalam kepeningan Gru memikirkan bagaimana hendak mencari nafkah buat keluarganya, dia didatangi sebuah organisasi rahsia yang dikenali sebagai Anti-Villain League dengan tawaran untuk menyertai mereka dalam usaha menentang kejahatan. Ini kerana tiada calon yang paling sesuai untuk membanteras kejahatan kecuali seorang bekas penjahat.

Berpasangan dengan Lucy Wilde (Kristen Wiig), Gru bertanggungjawab menjejak penjenayah dan membawa mereka ke muka pengadilan.

Pada masa yang sama, Gru terpaksa menyelesaikan masalah yang berdepan setiap ayah - Agnes yang dambakan kehadiran seorang ibu dalam keluarga mereka, Edith yang sebenarnya kecewa Gru sudah meninggalkan kehidupan jenayahnya dan Margo yang mula memberi perhatian pada budak lelaki.