PACIFIC RIMPACIFIC RIM
TAYANGAN: 11 Jul 2013
BAHASA:English
GENRE:Action / Science Fiction
PENGARAH:Guillermo del Toro
PELAKON:Charlie Hunnam, Idris Elba, Charlie Day, Rinko Kikuchi, Max Martini, Willem Dafoe, Robert Kazinsky, Clifton Collins Jr., Diego Klattenhoff, Ron PerlmanSINOPSIS PACIFIC RIM
Apabila raksasa gergasi dikenali sebagai Kaiju muncul dari laut, satu perang yang meragut jutaan nyawa manusia dan memakan sumber manusia untuk bertahun-tahun lamanya bermula. Sejenis senjata istimewa dicipta untuk bertarung dengan gergasi Kaiju, iaitu robot gergasi yang dipanggil Jaegers.

Jaegers dikawal bersama oleh dua orang pemandu dimana mindanya dikunci dalam keadaan neutral. Namun Jaegers ternyata tidak memadai untuk menentang Kaiju. Dalam kekalahan tersebut, tentera pelindung manusia tidak mempunyai pilihan lain kecuali bergantung kepada dua orang wira iaitu seorang bekas pemandu yang gagal (Charlie Hunnam) dan seorang pelatih masih baru (Rinko Kikuchi).

Mereka berdua akan bekerjasama untuk memandu sebuah Jaeger lama dan ketinggalan zaman. Mereka berdua juga merupakan harapan terakhir manusia terhadap malapetaka yang semakin menghampiri.