THE AMAZING SPIDERMAN 2 (2014)
THE AMAZING SPIDER-MAN 2 (2014)
MULA TAYANGAN: MEI 2014
PELAKON: Emma Stone, Shailene Woodley, Jamie Foxx, Andrew Garfield, Dane DeHaan, Paul Giamatti, Sally Field, Martin Sheen, Chris Cooper, Brian Haley

SINOPSIS THE AMAZING SPIDERMAN 2 (2014)
mengisahkan tentang pertembungan Peter Parker lakonan Andrew Garfield dan penjahat yang mengancam keselamatan penduduk kota New York iaitu Maxwell.


Pertempuran kali ini lebih mencabar buat Peter kerana Maxwell Max Dillon atau lebih dikenali sebagai Electro (Jamie Foxx) merupakan seorang pejahat yang mempunyai kuasa mutan electricity.

Bukan saja mampu mengendalikan electricity atau medan listrik, Electro juga berkebolehan mengawal dan menghancurkan dunia sekaligus menjadikan kuasanya itu sebagai senjata untuk mempertahankan diri


Konflik bermula apabila Peter, teman lelaki Gwen lakonan Emma Stone secara tak langsung telah bertemu dengan teman lamanya, Harry Osborn lakonan Dane DeHaan.

Pertemuan yang tidak dirancang itu telah memberikan Peter pelbagai petunjuk tentang kehidupan masa lalu khususnya kematian kedua orang tuanya.

Adakah dendamnya semakin membuku apabila mengetahui kisah lamanya? Mampukah Spider-Man menewaskan penjahat yang mempunyai kuasa mutan itu?