SALJU SAKINAH (1-13 TAMAT)

SALJU SAKINAH (TV ALHIJRAH)
SALURAN : TV Al-Hijrah
MULA TAYANGAN: 11 November 2014
HARI: Setiap Selasa,
MASA: 10 mlm]
DOWNLOAD SALJU SAKINAH (1-13 TAMAT)
Salju Sakinah Episod 01 = DOWNLOAD
Salju Sakinah Episod 02 = DOWNLOAD
Salju Sakinah Episod 03 = DOWNLOAD
Salju Sakinah Episod 04 = DOWNLOAD
Salju Sakinah Episod 05 = DOWNLOAD
Salju Sakinah Episod 06 = DOWNLOAD
Salju Sakinah Episod 07 = DOWNLOAD
Salju Sakinah Episod 08 = DOWNLOAD
Salju Sakinah Episod 09 = DOWNLOAD
Salju Sakinah Episod 10 = DOWNLOAD
Salju Sakinah Episod 11 = DOWNLOAD
Salju Sakinah Episod 12 = DOWNLOAD
Salju Sakinah Episod 13 (TAMAT) = DOWNLOADSINOPSIS SALJU SAKINAH (1-13 TAMAT)
Drama adaptasi novel Salju Sakinah ini menyorot ketabahan watak Sumayyah siswi tahun akhirUniversiti Yarmouk, Jordan yang berada di semester terakhir pengajiannya. Sumayyah, 25 tahun berhadapan pelbagai rona ujian yang mencabarkematangannya dan wibawanya sebagai pelajar jurusan Syariah diuniversiti Timur Tengah.


Novel ini mengambil dua latar tempat iaitu Jordan dan Malaysia.Juga dua latar waktu iaitu ketika Sumayah menghabiskan semesterterakhirnya dan ketika dia berada di kampungnya, di Senggarang, BatuPahat. Walaupun watak Sumayyah menjadi sudut pandangan utama di dalamnovel ini, tetapi persoalan global dunia Islam, ekonomi, politik,sosial dan ilmu turut disentuh di dalamnya. Lantaran, sewaktu diJordan, Sumayyah amat intim dengan isu Palestin, Iraq dan dunia Islamsekitarnya disebabkan pergaulannya dengan pelajar-pelajar Arab yangtinggal berjiran dengannya. Sedaya mungkin Sumayyah cuba membantuteman-temannya yang menghadapi kesan dan tekanan perang.


Selain itu, novel ini juga tidak melupakan aspek sosial denganmengenengahkan isu sumbang mahram, hasad dengki, fitnah -memfitnahserta kepercayaan khurafat dan ilmu sesat yang menjadi penyakitsebahagian masyarakat. Sumayyah berhadapan dengan fitnah daripadajirannya dan akhirnya berjaya membongkar kes sumbang mahram yangdialami jirannya itu. Bahkan, ia juga mengupas aspek ekonomi orang Islam denganperusahaan kerepek yang diwarisi Sumayyah daripada ayahnya. Industridesa yang popular di Batu Pahat ini menjadi latar utama novel inisepanjang watak Sumayyah berada di kampungnya.