DHIA SOFEA (1 - 15 TAMAT)

DHIA SOFEA
EPISOD : 15 episod
TARIKH : 14 Oktober 2015
HARI: Rabu-Khamis,
MASA: 10.00 malam
SIARAN : Slot Samarinda TV3
PELAKON : Amyra Rosli, Fadlan Hazim, Maria Farida, Sharifah Haslinda, Syafiq Kyle, Sasqia Dahuri, Raja Ema, Dato’ Eizlan Yusof, Faye Kusairi, Puteri Octovia, Roy Azman, Norlia Ghani
DOWNLOAD DHIA SOFEA (1 - 15 TAMAT)
Dhia Shofea Episod 01 = DOWNLOAD
Dhia Shofea Episod 02 = DOWNLOAD
Dhia Shofea Episod 03 = DOWNLOAD
Dhia Shofea Episod 04 = DOWNLOAD
Dhia Shofea Episod 05 = DOWNLOAD
Dhia Shofea Episod 06 = DOWNLOAD
Dhia Shofea Episod 07 = DOWNLOAD
Dhia Shofea Episod 08 = DOWNLOAD
Dhia Shofea Episod 09 = DOWNLOAD
Dhia Shofea Episod 10 =DOWNLOAD
Dhia Shofea Episod 11 = DOWNLOAD
Dhia Shofea Episod 12 = TONTON
Dhia Shofea Episod 13 = TONTON
Dhia Shofea Episod 14 = TONTON
Dhia Shofea Episod 15 (TAMAT) =

SINOPSIS DHIA SOFEA
Kepulangan Dhia Sofea disambut dengan majlis hari jadinya yang diaturkan oleh ibunya, Mak Yam. Dhia tidak sangka kejutan hadiah hari jadi yang diberikan oleh Mak Yam bakal mengubah hidupnya. Apakah dugaan yang bakal menghujani Dhia?

Mengisahkan Dhia Sofea (Amyra Rosli) mula mencari siapakah ibu dan bapa kandungnya selepas mendapat tahu dia hanyalah anak angkat kepada Mak Yam (Norlia Ghani). 23 tahun yang lepas, Dhia diserahkan oleh pasangan muda yang tidak dikenali oleh Mak Yam. Wanita itu berkelubung dan tidak kelihatan wajahnya. Lelaki itu pula memberi RM500 kepada Mak Yam untuk menjaga bayi itu dan mereka berdua tidak pernah kembali selepas itu.
Mak Yam membesarkan Dhia seperti anak kandungnya. Din (Syafiq Kyle), seorang anak yatim paitu juga menumpang kasih Mak Yam. Din menyimpan perasaan terhadap Dhia tetapi dia tidak meluahkan isi hatinya apabila Dhia pulang ke kampung bersama teman lelakinya, JJ (Fadlan Hazim). Dhia hanya mempunyai seutas rantai berhuruf M yang dipakai sewaktu bayi dijadikan sebagai bukti sehinggalah dia terjumpa sekeping gambar lama di rumah JJ ketika hadir ke parti hari jadinya. Dhia terkejut apabila JJ memberitahunya bahawa wanita itu ialah ibunya, Lorena (Maria Farida).

Dhia meminta izin daripada Mak Yam untuk tinggal di rumah makciknya, Cik Non (Raja Ema) di Kuala Lumpur. Dhia mencari alasan untuk mendekati Lorena. Apabila Dhia mendapat peluang untuk bertanya Lorena tentang loket rantai itu, Lorena tidak mengaku. Dhia mula putus asa tetapi JJ memujuknya dan berjanji akan menolongnya. Dhia terharu dan terus mencari bukti-bukti.


Lorena mula resah dan dia telah berjumpa dengan kawan baiknya, Dolly (Sharifah Haslinda). Lorena juga tidak mahu kerjaya suaminya, Mahadi (Dato’ Eizlan Yusof) tercalar. Dolly mula merancang sesuatu untuk menghapuskan Dhia supaya rahsia tersebut tidak terbongkar. Berjayakah Dhia menemui siapakah ibu bapa kandungnya? Apakah rahsia yang disimpan oleh Lorena dan Dolly?