• This is Slide 1 Title

    This is slide 1 description. Go to Edit HTML and replace these sentences with your own words. This is a Blogger template by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com...

  • This is Slide 2 Title

    This is slide 2 description. Go to Edit HTML and replace these sentences with your own words. This is a Blogger template by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com...

  • This is Slide 3 Title

    This is slide 3 description. Go to Edit HTML and replace these sentences with your own words. This is a Blogger template by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com...

KERETA NISSAN ALMERA - BERCINTA DENGAN KERETA



Aku sudah jatuh cinta dengan kereta nissan almera VL impul. Tak kan aku seorang je yang jatuh cinta.. mai sini baca review aku yang boleh mengubah perasaan korang terhadap nissan almera ni.. mai sesama kita jatuh cinta dan sesama kita bermadu dengan beli kereta ni hihihi.. Banyak kali terserampak di jalan raya.. peh memang menimnbulkan perasaan jelez yang teramat kepada pemandu kereta tersebut.. nampak pemandu tu lebih kacak dan cantik macam dewa dewi berterbangan di atas langit.. cun giler tapi type VL IMPUL la.

aku dah tanya ramai kawan kawan dan diorang bagi pendapat yang tak konsistent semua kutuk part design bontot kereta dan donot di dashboard kereta.. korang salah besar disitu.. kalau bontot tu di tambah body IMPUL kompem nampak seksi meletop habak hang.. yang tengah tengah dashboard tu bukan donot taw tapi tu la part paling canggih diambil dari iron man.. jantung electronik iron man huh.. cunnnn..

Jangan di tanya kenapa tak pilih honda atau toyota.. aku nak ambik kereta yang FULL spec tapi murah.. kalau honda dan toyota yang full spec memang MAHAL tak sanggup nak bayar bulanan. kenapa tak pilih proton atau produa?? proton dan produa kereta yang sangat hebat tapi dah terlampau banyak sangat atas jalan raya.. nissan ni kurang sikit so nampak la sikit kelainan. bab spec lebih kurang jer tapi bab harga memang nissan lagi mahal sikit la..

Aku dah jatuh cinta dengan nissan almera vl impul ni sejak mula mula dikeluarkan tapi Masalah sekarang kerajaan tak turunkan lagi harga kereta.. so baget dah lari sikit.. plan nak bayar bulanan rm800 je tapi disebabkan harga tak turun terpaksa tunggu niat nak beli untuk kumpul duit tambahkan downpament kereta sampai bulanan jadi RM800. bayar downpament lebih sikit.

Terbaru ni ada design baru dari nismo pulak.. wow.. lebih seksi lebih hot, lebih meletop.. konpem ada yang dah terbeli nissan almera impul akan terasa rugi kerana tidak menunggu sedikit kerana design bodykit nismo ni banyak kelainan yang mungkin ada yang lebih menyukai design nismo.. kalau diikuti dari gambar gambar di internet aku memang rasa design nismo ni lagi cunnn, so kena tunggu design nismo ni keluar dulu la


29 JUNE 2013 - BOOKING KERETA
 Bulan mei dan bulan jun pihak Nissan telah membuat promosi rebate RM3000. So di mudah.com banyak la iklan dari agen nissan mempromosikan almera bersama free gift mengikut kadar rm3000 tersebut.. lain agen lain pulak free gift mereka. aku tertarik melihat iklan yang dikeluarkan oleh agen show room nissan di damansara dan aku bertekad untuk booking dengan membayar RM100. aku memilih untuk ambik full loan tanpa diposit selama 9 tahun
PROMOSI HADIAH @ FREE GIFT PILIHAN 
- VL Spec Auto

- 6'inch Multimedia Touch Screen, Navigation, DVD Player With Reverse Camera (RM2800)
- Safety tinted
- Impul Aerokit (RM3000) 
- Trunk Tray (RM180)
- 1/2 tank petrol
- Steering lock
- LED Wing mirror signal light (RM300)

IMPIAN KALAU ADA DUIT LEBIH 
Sekarang tinggal lagi beberapa accessory sahaja yang tak lengkap
1) LED stainless steel kicking plate (RM280)
2) Door Visor (RM240)
3) Sport pedal (RM150)
3) Tinted Solar gard Armorcoat (RM1400)
4) Combination Leather Seat and Door Panel (RM1800)
5) Touch n Go dan Smart Tag
6) IMPUL Blast 2 Exhaust Muffler (RM1800)
7)  Impul Super Shock Suspension System (RM2800)
8) IMPULS TYRE 17 inch SX10 (RM1800)
9) Impul front grille  (RM800)
10) Chrome lower grill  (RM130)
11) fog lamp LED chrome cover (RM50)
12) Chrome Door Body Linning (RM150)
13) Chrome Door Handle Panel outside (RM120)
 


10 JULAI / 1RAMADHAN - SETTLE PINJAMAN BANK
 Bermula bulan suci ramadhan 2013 aku berjaya juga mendapatkan bank yang sudi memberi pinjaman RM80000,. Aku nak buat pinjaman Full loan tanpa bayar downpayment. dalam masa 1 minggu sebelum ni aku mendapat panggilan telefon pelbagai bank untuk interview sebelum beri pinjaman. Kebanyakan bank terkejut kerana aku baru hampir 2tahun berkerja tapi mahu pinjam RM80000. Mengikut syaratnya gaji bersih setelah potong segala benda mestilah melebihi RM2500 tapi gaji bersih aku kurang dari RM2500 kerana aku banyak membuat potongan gaji masuk ke pelaburan ASB (RM100000), Tabung Haji, zakat, kwsp, sokso, dan insurance  takaful. disebabkan aku banyak komitmen so pihak bank perlukan grento tetapi semasa maybank call aku aku terpaksa menerangkan kepada mereka konsep dan tektik pelaburan yang aku amalkan. pihak Maybank sangat teruja mendengar terus bersetuju untuk meluluskan pinjaman RM80000 tanpa perlu grento dan mendapat interest pinjaman yang rendah sebanyak 2.47 tapi bulanan perlu dibayar RM906. aku perlu ke maybank jalan klang lama untuk mengisi agreement pinjaman tersebut 


21 JULAI 2013 /  12 RAMADAN 1434 H - TERIMA KERETA
Hari yang bersejarah.. Hari aku ambik kereta Almera VL Gold aku.. Perasaan teruja yang tersangat sangat.. tak sabar rasanya untuk membawa pulang kereta tersebut.. aku terus pergi ke show room di Damansara untuk mengambil kereta aku dan terus membawa family aku balik kampung di sekinchan.. Hari pertama dapat kereta dah bawa jauh terus balik kampung. apa apa pon aku dapat katakan yang aku sangat puas hari dengan keadaan kereta aku ini.. Aku mengambil no plate selangor " BMF **** " kerana no plate wilayah WYQ sudah hampir bertukar menjadi W1A terasa no wilayah tersebut akan kelihatan no lama selepas no itu bertukar W1A. Yang penting semua family aku berpuas hati ^_^


12 OGOS 12 / 5 SYAWAL 1434 H - 1ST SERVIS
Syarat sah sebagai pengguna kereta baharu ialah menghantar kereta anda ke pusat servis dan maintenance setelah kereta melebihi 1000km. Aku dapat kereta sebelum raya, so masa raya kereta ni memang full time bergerakkeliling kampung.. Alhamdulilah rata rata orang yang melihat kereta almera aku ini memuji. sedar tak sedar aku sudah bergerak sejauh 1734km dah jatuh wajib servis kereta. aku pergi 2 tempat Nissan service center area puchong tanpa membuat sebarang appointment. kedua dua menawarkan harga yang berbeza iaitu RM109 dan lagi satu harga RM90. Aku memilih TCEAS Puchong Jaya kerana lebih selesa, kurang kereta tapi susah parking, makanan dan air disediakan.. untuk information nissan menawarkan FREE labour servis untuk 1000km dan 5000km maintenance service.



SERVICE  KERETA ALMERA

Nissan Almera (N17) - Est Service Charge

Service Guide

• This guide is at minimal service recommendation but still to ensure your car at optimum condition and without break SC warranty
• This guide to help you after warranty expiry and service outside SC.
• Depend on your environment and how u drive
• Just add A with the each your KM required. Eg: A+B or A+B+C or A+D

A. Basic (5K, 7K or 10K) - RM 150-220
1. Engine Oil (5w-30/10w-35/5w-40) *
2. Oil Filter *
3. Tyre Pressure

B. Every 20K (max Every 40K) - RM xxx
1. ATF Oil (AT Only) *
2. Injector Cleaner
3. Throttle Body Cleaner
4. Evaporator Cleaner
5. Cabin Filter *

C. Every 40K (max every 80K)
1. Air Filter *
2. Brake Service
3. Radiator Coolant *

D. Every 50K (max every 60K)
1. Aircond Service (if under warranty only)
2. Radiator Coolant (if do aircond service)

E. Every 80K to 100K
1. Spark Plug
2. Drive-Belt
3. Gear Oil (MT Only)

F. Every 120K
1. Air-Cond Service (clean condensor and cooling coil, topup gas and oil)

G. Every 160-180K (Check or change for Preventive Maintenance)
1. Water Pump (Radiator Coolant)
2. Petrol Pump
3. Ignition Coil
4. Injector
5. O2 Sensor
6. Drive-Belt Tensioner
7. Engine Mounting
8. Front Lower Arm
9. Absorber Link
10. Absorber
11. Steering Service

*Price List (Average)*
1. Engine Oil (0w-20/5w-30) - RM 130
2. Oil Filter - RM 15-30
3. Spark Plug - RM 200
4. Plug Coil - RM 159/pcs
5. Injector Cleaner - RM 25-30
6. Drive Belt - RM 60-90
7. Coolant - RM 15-20
8. Water Pump - RM 260
9. Petrol Pump - RM ??
10. Batery NS60 - RM 210
11. Fan Motor - RM 260 - 290
12. Aircond Full Service - RM 480-650
13. Aircond Cabin Filter - RM 40
14. Evaporator Cleaner - RM 60
15. Steering Service - RM 180
16. Brake Pad - RM 180
17. Brake Fluid - RM 20
18. Brake Caliper Pin = RM 80/set
19. Chamber Screw/Nut - RM 30
20. Absorber Link - RM 1xx
21. Absorber Mounting - RM xx/pc
22. Stabilizer Bush - RM 25/pc
23. Wheel Bearing - RM 180/pc
24. Lower Arm Front - RM 320/pc
25. Power Steering Rack - RM 1080
26. Air Flow Sensor = RM 636
27. O2 Sensor = RM 339
29. Knock Sensor = RM 169
30. Valve Seal = RM 203
31. Valve Cover Gasket = RM 43
32. Intake Manifold Gasket = RM 170
33. Throttlebody Gasket = RM 45

*Remark:*
1. Price shown might are estimation only
2. ATF every 20K, Manual every 60K
3. Drive-Belt between 40-80K. Check every 10K
4. Spark Plug between 80-100K
5. Flush engine for each 160K
7. Clean oil sump every 80K
8. Coolant for first 80K then each 40K
9. Injector Cleaner for each 20K, can replace with to use RM40 on empty tank with Vpower or Ron100 ... once a month.
10. Fuel up full tank with techron 97 once  a month.
10. Change rear brake pad every 2nd time change front brake pad.

#GGAM
















1001 KELEBIHAN KERETA NISSAN ALMERA VL IMPUL
  1. ALMERA juga memiliki ciri-ciri, teknologi dan keluasan mengagumkan yang lazimnya hanya ditemui pada kenderaan-kenderaan lebih premium.
  2.  Nissan ALMERA turut menawarkan penggunaan minyak yang ekonomikal. Penyelenggaraan berjeda sejauh 10,000km,
  3. Alat ganti mampu milik dan senang diperoleh
  4. dikuasakan oleh enjin HR15DE empat silinder terkini Nissan bersesaran 1.5 liter yang menampilkan ciri Continuously Variable-valve Timing Control (CVTC).
  5. Enjin itu menawarkan penjimatan minyak mengagumkan iaitu 14.9km/l untuk transmisi automatik dan 15.9km/l bagi transmisi manual
  6. menampilkan pelbagai ciri keselamatan seperti beg udara, Anti-lock Braking System (ABS) dengan Electronic Brake-force Distribution (EBD) dan Brake Assist, di samping sistem tempat duduk kanak-kanak ISOFIX.
  7. Max. Power : 102 ps Max. Torque : 139 Nm Combined
  8. merupakan sedan global terlaris Nissan.
  9. Almera juga terbukti popular apabila mencatat carian tertinggi dalam senarai automotif Google untuk tahun 2012.
  10. Saiz dalaman Almera memang besar melalui teknik memaksimumkan ruang. Ruang kaki penumpang belakang luas, begitu juga dengan bonet.
  11. Dari segi pemanduan, Almera sememangnya ditala untuk negara membangun dengan keadaan jalan yang tidak sempurna. Almera menyerap hentak lopak jalan dengan baik. Pada kelajuan sederhana di atas lebuh raya, kereta terasa stabil
  12. Sewaktu memandu, enjin Almera sememangnya senyap dan lancar.
  13. Guna teknologi terkini keyless future, sportrim, dual air bag dan automatic tempreture untuk aircond.
  14. Guna  Multimedia navigation console - yang ada reverse camera, DVD player, iPod connectivity, USB dan Bluetooth connectivity
  15.  So far, RM70 boleh jalan kira-kira 550km to 580km (30% dalam bandar / 70% highway)
  16. monthly RM499 utk 1st 2 years,
  17. Guna tayar rim 17.. stabil x buai... kone selekoh selambe je.
  18. minyak pada awalnya mmg agak tinggi penggunaan tp lps service pertama 1k mileage  bertambah baik
  19. tak larat nak senaraikan sangat banyak kelebihan.. korang beli, pakai baru tahu
  20.  Fuel Economy : 14.9 Km/L* FULL TANK 41 LITER/RM78.00 = 0.13 CENTS/KM
  21. Full tank - minyak full tank paparan kat meter boleh bergerak sejauh 550km full tank tapi kalau sejauh 350km je maknanya kena hantar services
  22. Menggunakan  timing chain =Maintenance.cheap. perlu diketatkan semasa services tapi tak perlu takut kereta breakdown@overhaul  (timing belt putus)
  23.  Dengan tahap penyerapan tenaga yang tinggi, tahap NVH  (noise, vibration, and harshness) adalah rendah, tetapi yang lebih penting, perlindungan penumpang dapat ditingkatkan. mmg superb +++
  24. suspension moderate sebab kereta ini amat ringan dengan keberatan hanya 1 tonne yang disebabkan oleh teknologi engine aluminium dan chasis yang terkini.
  25. Steering handling agak ringan sebab dia guna EPS..so drive dkt dalam bandar atau parking mmg superb..effortless.
  26. kalau berlaku pelanggaran kecik, kereta tidak mudah kemek dan cat susah nak tanggal.. tidak perlu hantar bengkel hanya perlu polish sikit hilangkan kesan calar
  27. Jangan compare dengan kereta proton suprima s kerana berlainan segment dan perlu di ingat kereta almera terdapat banyak kelebihan berbanding proton suprima dan juga suprima juga terdapat beberapa kelebihan yang mengatasi almera.. so win win situation 50-50 
  28.  Legroom pula mmg teramat superb LUAS jauh mengalahkan kereta lain yang sama kelas dengannya.

WEBSITE RUJUKAN
1) http://nissanalmerainfo.blogspot.com/
2) http://www.nissan.com.my/
3) Mudah.com

KENAPA PATUT BELI KERETA NISSAN ALMERA VL IMPUL














    DESIGN BODYKIT ALMERA IMPUL







    NISSAN ALMERA NISMO PERFORMANCE PACKAGE CONCEPT
    Model Nissan Almera Nismo Performance Package Concept diinspirasikan oleh teknologi-teknologi sukan bermotor Nismo. Ia menampilkan reka bentuk aerodinamik yang dioptimumkan secara khusus untuk Almera. Di samping karekter pengendalian yang telah dipertingkatkan dan lincah untuk pengalaman pemanduan lebih dinamik.

    Ciri menarik pada bahagian luaran Nissan Almera Nismo Performance Package Concept ialah bampar hadapan dan belakang, skirt sisi, spoiler belakang serta rim aloi bersaiz 17 inci. Semua komponen ini dibangun menggunakan teknologi perlumbaan Nismo yang sudah terbukti. Suspensi sports menawarkan pengendalian yang selesa dan stabil. Sementara peredam ekzos Nismo (Nismo Exhaust Muffler) pula memberikan bunyi yang lebih sporty.




    PENGALAMAN BELI RUMAH SEMI D

    السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ dan salam sejahtera,



    Alhamdulillah, syukur... Memiliki rumah adalah impian setiap orang.. Aku juga mempunyai impian dan rumah idaman seperti yang ku angan2 sejak dari kecil.. kalau di ikut dari angan2 sememangnya rumah idaman mestilah seperti istana, mempunyai banyak bilik dan lengkap dengan pelbagai kemudahan, kolam renang, taman bunga, gym, padang pemainan, tepi tasik atau pantai.. tapi itu hanya angan2. realitinya jika ingin memiliki rumah seharusnya kita memilih yang sesuai pada baget dan kewangan semasa kita.
    PENGALAMAN BELI RUMAH SEMI D SETINGKAT
    Kami ingin berkongsi dengan korang pengalaman kami membeli rumah

    14/09/14 - 27/4/2015 (BOOKING RUMAH )

    1. Kami mencari rumah idaman kami setelah selesai perkhawinan kami.  kami booking beberapa rumah..  
    2. mula2 booking rumah double storey di dengkil tetapi projek dibatalkan dan kami mendapat duit booking RM5000 kembali 
    3. kemudian awal April 2015 kami berjaya booking rumah SEMI D diteluk panglima garang hanya bermodalkan RM500, rumah ini telah menjadi rumah ke2 kami dan juga rumah yang kami pilih untuk didiami. 
    4. Pada 27/4/2014 kami booking RM500 rumah teres setingkat di rantau panjang, klang yang telah menjadi rumah pertama kami Dapatkan booking slip daripada agen atau pemaju. resit ini penting jika kita ingin membatalkan booking rumah tersebut. 
    5. Rumah teres ini dibeli kerana rumah Semi D yang kami beli kelihatan seperti projek gagal dan jika semi D tersebut berjalan kami rancang untuk menyewakan sahaja rumah teres ini.. 
    6. semasa awal april 2015 ini projek rumah semi d ini sudah bermula iaitu tanah sudah diratakan 
    7. Kami memilih rumah yang berada ditengah taman dan hampir dengan taman mainan untuk memudahkan anak kami bermain dan juga sebelum bumper jalan untuk memastikan kereta yang lalu dihadapan rumah berkelajuan slow


    Ni layout rumah tu
    RUMAH SEMI D TAMAN BENTARA, TELUK PANGLIMA GARANG
    -30 UNIT
    -LAND SIZE = 33X110
    -BUILD UP = 23X50
    -KELUASAN 338M2
    -4 BILIK 2 BILIK MANDI
    -FULLY TILES
    -PLASTER SILING
    -RUANG LAMAN HADAPAN DAN BELAKANG YANG LUAS
    -DESIGN MODEN DAN MENARIK



    28/4/2015 - 5/5/2015 (LENGKAPKAN BORANG PERMOHONAN)
    1. Pihak developer iaitu TIGA BINTANG ASTANA SDN BHD telah melantik I-GRAND PROPERTIES MANAGEMENT SDN BHD untuk menguruskan segala urusan melibatkan pembelian rumah teres ini. 
    2. ssejati akan mewakili pihak developer untuk pengurusan mencari Loan bank dan lawyer, 
    3. maknanya kami tidak perlu mencari bank dan lawyer hanya perlu menyediakan beberapa dokumen penting untuk memudahkan urusan bank dan lawyer. 
    4. Sebenarnya developer adalah perkara sangat sangat sangat penting yang perlu diberi perhatian.. terlalu banyak rumah baru terbenkalai disebabkan developer tak mampu meneruskan projek. dan sejujurnya developer yg kami pilih ini langsung tidak popular dah takde sebarang butiran kejayaan dalam internet.. memang 1 keputusan paling bahaya yang kami telah lakukan
    5. Dokemen yang diperlukan ialah
      • Slip gaji 3 bulan
      • penyata terbaru kwsp
      • bank statement
      • ic
      • Pengesahan jawatan dari majikan

    5/5/2015 - 30/10/2015 (URUSAN SNP)
    1. Setelah penyerahan dokumen pada agent developer iaitu awal bulan 4 2015 , pihak developer perlu menyiapkan Perjanjian Jual Beli atau Sales And Purchase Agreement (SNP) untuk kergunaan dan rujukan pihak bank dan lawyer
    2. Proses penyediaan perjanjian ini memerlukan tempoh yang agar lama kerana memerlukan maklumat detail projek perumahan tersebut
    3. dari bulan 4 sehingga awal bulan 9, kami menanti jawapan dari agent tetapitiada sebarang jawapan dan kami rasa projek semi d ni telah terbengkalai
    4. Alhamdulilah awal bulan 9 kami dikejutkan panggilan dari agent untuk hadir ke pejabat developer untuk menandatangani segala surat perjanjian snp
    5. Kami tidak perlu membayar sebarang deposit semasa menandatangan SNP ini kerana telah mendapat 10% discount bumipurta..
    6. dan lagi menggembirakan kami, Dari maklumat SNP ini kami diberitahu akan mendapat Legal Fees and Stamp Duty untuk SNP secara percuma
    7. SNP juga menyediakan jadual progres rumah yang perlu pihak developer patuhi
    8. Kami juga diterangkan pelan dan layout keseluruhan rumah yang akan kami beli
    9. kami juga diterangakan spesifikasi rumah lengkap yang akan kami dapat
    10. Kami diberi salinan Jadual G (untuk landed house) di bawah Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan) 1966. salinan ini perlu kami simpan sebagai bukti dan dokumen penting untuk urusan kwsp dan sebagainya
    11. kami hanya diberi DRAF SNP kerana SNP sebenar akan diberi oleh laywer setelah selesai segala urusan 



    1/10/2015 - 15/10/2015 (URUSAN LOAN BANK)
    1. Setelah pihak developer menyiapkan Draf SNP, Barulah boleh pihak developer menghantar draf SNP ke pihak bank untuk rujukan detail projek rumah tersebut
    2. kami menanti 2 minggu dengan penuh sabar dan berharap ada bank yang sudi menerima pemohonan pinjaman rumah kami ini..
    3. kami mendapat berita gembira iaitu 1 bank bersedia untuk memberi kami pinjaman perumahan iaitu dari bank rakyat.
    4. bank Rakyat telah menawarkan pakej terbaik, dari segi jumlah pinjaman, interest rate, tempoh bayaran balik, dan mengikut kaedah Islamik
    5.  loan yang diluluskan hanyalah 90% dari harga rumah 
    6. Total harga rumah kami adalah RM 417000 tetapi bank hanya meluluskan sebanyak RM375000 dan pihak developer akan membayar kami rm500 dari baki tersebut
    7. Loan sepatutnya termasuk dengan MRTT - Takaful Insuran untuk cover loan (wajib) tetapi pihak bank memberi suggestion untuk kami memilih MRLTL selepas kami mampu dan tidak perlu masuk loan
    8. kami juga dimaklumkan perlu membayar Insuran kebakaran, kena bayar tahunan (yearly).
    9. kami perlu menandatangani pejanjian pinjaman setelah kami bersetuju segala syarat yang dinyatakan dalam letter offer bank tersebut. 
    10. perjanjian bank setle 15/10/2015


    15/10/2015 - 30/10/2015 (URUSAN LAWYER)
    1. Setelah urusan SNP dan Loan bank selesai kami perlu berjumpan lawyer bank untuk menandatangani borang perjanjian yang sangat banyak
    2. lawyer bank ini tidak sama dengan lawyer snp dan kami Mendapat khabar gembira lagi untuk loan legal fees, stam duty juga kami mendapat FREE . Alhamdulilah kami dah jimat lebih dari  rm8000++
    3. Setelah selesai tandatangan segala surat perjanjian SNP bersama peguam.. dan kami dibawa ke perjabat tanah klang untuk memudahkan urusan pengesahan.
    4. Alhamdulilah kami selesai segala urusan SNP. Tarik paling penting adalah tarikh SNP dibuat.. developer wajib menyiapkan rumah semi d kami sebelum 2 tahun dari tarikh SNP
    5. Tarikh SNP rumah Semi D kami = 30 October 2015 maknanya kami akan dapat kunci rumah sebelum 30 october 2017 
    6.  Jika developer lewat menyerahkan kunci. developer perlu membayar denda kelewatan dan jika bank lewat membayar duit kepada developer.. kita sebagai pembeli wajib follow up bank supaya jangan lewat jika tidak kita yang perlu membayar denda atas kelewatan bank tersebut.


     (URUSAN KWSP)
    1. Kami  duit KWSP kami untuk menampung duit deposit rumah sebanyak RM300000 untuk rumah pertama kami iaitu rumah teres.. so untuk rumah semi D ni tidak boleh menggunakan KWSP 
    2. Mujurlah kami dapat segalanya discount dan FREE.. Alhamdulilah syukur pada tuhan
    3. Pengeluaran KWSP dari akaun2, boleh dibuat untuk membeli rumah pertama atau rumah kedua dengan syarat sudah menjual rumah pertama.
    4. Jumlah duit yang boleh dikeluarkan dari akaun2 ialah perbezaan antara harga rumah dengan loan campur 10% dari harga rumah berbanding dengan jumlah simpanan dalam akaun2, dikira mana-mana yang terendah.
    5. Kami plan akan menjual rumah teres tersebut akan akan daftar kembali rumah semi D ini sebagai rumah pertama..
    6. KWSP Juga menawarkan banyaran bulanan untuk rumah tertaluk pada syarat

     (URUSAN DIPOSIT TNB DAN SYABAS)

    1. Awal bulan 2 2017 kami dihendaki membayar RM500 untuk diposit syabas dan tnb.. yang ni wajib bayar setelah rumah siap 100% hanya perlu tunggu terima kunci dan CF kelulusan kemasukan rumah.. tapi prosec dapatkan CF ni memang lama 2 3 bulan gak

    (29/3/2017 - PENYERAHAN KUNCI RUMAH DAN CF)

      1. Alhamdulilah tak sampai pon 2 tahun dah dapat kunci rumah
      2. kami perlu membayar RM400 untuk denda kelewatan bank bayar duit pada developer
      3. kami juga perlu membayar RM600 untuk maintenance fee sebab taman baru majlis pembandaran tak masuk kawasan rumah lagi untuk punyut samapah dan mesin rumput
      4. pihak developer mengkontrakkan vandor sementara majlis masuk taman
      5. masa penyerahan kunci ini juga developer akan serahkan borang defect untuk kita claim dan request developer repair segala kerosakan di dalam rumah. Pembeli mempunyai tempoh liability kecacatan (bahasa mudahnya dipanggil tempoh warranty) selama 24 bulan. Dlm tempoh tersebut sebarang kerosakan rumah yg disebabkan oleh mutu ketukangan, atau bahan2 yg digunakan, atau sekiranya kerosakan disebabkan Pemaju tak ikut spesifikasi atau pelan bangunan yg telah diluluskan, maka Pembeli boleh hantar notis aduan secara bertulis kpd Pemaju memaklumkan ttg kerosakan tersebut.
      6. Dan sebaik sahaja menerima notis aduan tersebut, Pemaju dikehendaki memperbaiki segala kerosakan rumah tersebut dlm tempoh masa 30 hari drpd tarikh terima notis aduan. Sekiranya gagal, Pembeli boleh lantik kontraktor atau tukang mereka sendiri untuk membaiki kerosakan tersebut, dgn syarat kontraktor yg dilantik kena bagi satu sebut harga kpd Pemaju ttg kos pembaikan kerosakan tersebut dan bagi peluang sekali lagi kpd Pemaju utk baiki kerosakan tersebut dlm masa 14 hari..sekiranya Pemaju masih tak baiki kerosakan tersebut, maka bolehlah kontraktor yg dilantik itu membaiki kerosakan tersebut dan segala kos pembaikan boleh dituntut drpd wang pertaruhan (retention money) yg dipegang oleh Peguam.


                      TIP UNTUK PROGRESS AKAN DATANG
                      Grill pintu dan tingkat = RM3000.
                        - stainless steel antara paling terbaik tapi mahal.. jangan pilih besi biasa.. sangat tidak qualiti.. kalau nak yang bajet pilih material wrought iron
                      Wiring Electrik = RM3000.
                      Besarkan dapur  = RM30K
                      Cabine Dapur= RM 7K
                      Awning belakang rumah =
                      simen belakang rumah
                      ruang tamu
                      Autogate =
                      bilik anak
                      Landskap taman
                      Mini Kebun =
                      cornice  kat semua siling rumah  



                      2016 - SEKARANG (BAYARAN PROGRESS RUMAH)
                      1. Apabila membuat pinjaman bank untuk membeli unit di dalam pembinaan, bank akan membuat bayaran kepada pemaju secara berfasa. Maka pembeli pun perlu membuat bayaran faedah atas pinjaman itu secara berfasa juga.
                      2. Harus diingat, bayaran yang dibuat hanya untuk bayaran faedah sahaja, bukan prinsipal.
                      3. Kita ambil contoh, katalah harga rumah tu rm200K mula-mula mungkin bayar dalam rm30 sahaja sebab baru kerja-kerja piling dilakukan. Selepas 5 bulan bayaran faedah mungkin naik ke RM 150 sebab struktur asas dah mula dibina. 4 bulan seterusnya mungkin naik RM 300 sebab dinding dah siap.setahun setengah kemudian, bayaran naik rm600 sebab mungkin dah siap pula kerja-kerja wiring dan begitulah seterusnya sehinggalah pembinaan 100% siap
                      4. Progress interes bank
                      5. 3/2016 = RM 73.43
                        4/2016 = RM 416.70
                        5/2016 =
                        6/2016 =
                        7/2016 =
                        8/2016 =
                        9/2016 =
                        10/2016 = RM1030
                        11/2016 = RM1056.78
                        12/2016 = RM788
                        1/2017 = RM 1125
                        2/2017 =
                        3/2017 =
                        4/2017 = 
                         
                         
                        GAMBAR PROGRESS 10/2015 
                      Dari bulan 4/2015 hanya ratakan tanah je.. bulan 10 baru start letak barang dan tanam ceracak

                         



                        GAMBAR PROGRESS 4/2016  
                      Rumah dah 50% siap


                        GAMBAR PROGRESS 8/2016  
                      Rumah dah 70% siap



                        GAMBAR PROGRESS 3/2017  

                      Rumah dah 100% siap, dah dapat kunci

                      PENGALAMAN BELI RUMAH TERES (TIP DAN PANDUAN)

                      السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ dan salam sejahtera,



                      Alhamdulillah, syukur... Memiliki rumah adalah impian setiap orang.. Aku juga mempunyai impian dan rumah idaman seperti yang ku angan2 sejak dari kecil.. kalau di ikut dari angan2 sememangnya rumah idaman mestilah seperti istana, mempunyai banyak bilik dan lengkap dengan pelbagai kemudahan, kolam renang, taman bunga, gym, padang pemainan, temi tasik atau antai.. tapi itu hanya angan2. realitinya jika ingin memiliki rumah seharusnya kita memilih yang sesuai pada baget dan kewangan semasa kita.



                      TIP DAN PANDUAN MEMBELI RUMAH

                      Disini disimpulkan beberapa TIP dan PANDUAN yang harus korang ambik perhatian:
                      1. Ada 10% tunai dari nilai rumah untuk deposit
                        (sesetengah developer memberi discount pembayaran deposit)
                      2. Sediakan tunai 4% dari nilai rumah untuk kos guaman dan duti setem
                        (sesetengah bank menawarkan pinjaman termasuk dalam pinjaman rumah).
                      3. harga Rumah mesti dalam syarat kelayaan gaji bersih korang dan pasangan korang
                      4. Untuk pinjaman sedia ada (pinjaman peribadi, kad kredit), anda dah urus bayaran dengan baik dan tiada kelewatan.
                      5. Jika berkerja tetap, status perkerjaan anda sudah tetap atau melebihi 6 bulan.
                      6. Dokumen untuk permohonan pinjaman dan guaman lengkap.
                      7. Mesti ada sedikit rekod pinjaman dan pembayaran bank
                      8. Korang perlu bijak memilih rumah yang bersesuaian dengan bajet kewangan korang,
                      9. Pastikan status rumah tersebut,Freehold ke Leasthold
                      10. Korang perlu mencari lokasi rumah yang stategik, dekat dengan kemudahan awam, keselamatan, sekolah, berdekatan bandar dan tempat kerja
                      11. Korang perlu menandatangani perjanjian pembelian rumah SnP, Korang dinasihatkan supaya meneliti terma-terma dalam surat tawaran tersebut.
                      12. Pilih Bank yang menawarkan pinjaman yang interest terendah,Pilihlah yang islamik
                      13. Pilih insurance rumah demi keselamatan rumah dan yang dapat mengurangkan beban ketika kita menghadapi ujian melibatkan rumah. pilihlah yang islamik atau takaful
                      14. Korang perlu mencari peguam, Rujuk Peguam Yang Pakar Dalam Menguruskan Urusan Jual Beli Hartanah
                      15. Korang dinasihati sentiasa melihat progress rumah yang sedang dibina, segala masalah boleh terus dirujuk pada developer, peguam dan bank
                      16. Semua surat-surat, salinan-salinan surat dari pemaju, bank atau loyar failkan baik-baik untuk rujukan jika timbul satu-satu masalah kemudian hari.
                      17. Sebagai Orang Islam, adalah wajib untuk para pembeli rumah menggunakan perkhidmatan keawangan Islam (Islamic finance) yang telah disediakan di setiap bank. Ini bagi mengelakkan kita daripada dihinggapi dengan dosa ‘riba’( dosa yang sangat besar di sisi islam) yang terdapat dalam sistem pinjaman konvensional. “Berkatilah rumah idaman anda dengan sumber yang halal lagi barkah



                      PENGALAMAN BELI RUMAH TERES SETINGKAT
                      Kami ingin berkongsi dengan korang pengalaman kami membeli rumah

                      14/09/14 - 27/4/2015 (BOOKING RUMAH )

                      1. Kami mencari rumah idaman kami setelah selesai perkhawinan kami.  kami booking beberapa rumah..  
                      2. mula2 booking rumah double storey di dengkil tetapi projek dibatalkan dan kami mendapat duit booking RM5000 kembali 
                      3. kemudian awal April 2015 kami berjaya booking rumah SEMI D diteluk panglima garang hanya bermodalkan RM500, rumah ini telah menjadi rumah ke2 kami dan juga rumah yang kami pilih untuk didiami. 
                      4. Pada 27/4/2014 kami booking RM500 rumah teres setingkat di rantau panjang, klang yang telah menjadi rumah pertama kami Dapatkan booking slip daripada agen atau pemaju. resit ini penting jika kita ingin membatalkan booking rumah tersebut. 
                      5. Rumah teres ini dibeli kerana rumah Semi D yang kami beli kelihatan seperti projek gagal dan jika semi D tersebut berjalan kami rancang untuk menyewakan sahaja rumah teres ini..



                      28/4/2015 - 5/5/2015 (LENGKAPKAN BORANG PERMOHONAN)
                      1. Pihak developer iaitu HASIL MENANG SDN BHD telah melantik S Sejati Property Consulting untuk menguruskan segala urusan melibatkan pembelian rumah teres ini. 
                      2. ssejati akan mewakili pihak developer untuk pengurusan mencari Loan bank dan lawyer, 
                      3. maknanya kami tidak perlu mencari bank dan lawyer hanya perlu menyediakan beberapa dokumen penting untuk memudahkan urusan bank dan lawyer. 
                      4. Dokemen yang diperlukan ialah
                        • Slip gaji 3 bulan
                        • penyata terbaru kwsp
                        • bank statement
                        • ic
                        • Pengesahan jawatan dari majikan


                      5/5/2015 - 10/6/2015 (URUSAN SNP)
                      1. Setelah penyerahan dokumen pada ssejati, pihak developer perlu menyiapkan Perjanjian Jual Beli atau Sales And Purchase Agreement (SNP) untuk kergunaan dan rujukan pihak bank dan lawyer
                      2. Proses penyediaan perjanjian ini memerlukan tempoh yang agar lama kerana memerlukan maklumat detail projek perumahan tersebut
                      3. Kami perlu membayar RM500 baki deposit semasa menandatangan SNP ini
                      4. Dari maklumat SNP ini kami diberitahu akan mendapat Legal Fees and Stamp Duty untuk SNP secara percuma
                      5. SNP juga menyediakan jadual progres rumah yang perlu pihak developer patuhi
                      6. Kami juga diterangkan pelan dan layout keseluruhan rumah yang akan kami beli
                      7. kami juga diterangakan spesifikasi rumah lengkap yang akan kami dapat
                      8. Kami diberi salinan Jadual G (untuk landed house) di bawah Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan) 1966. salinan ini perlu kami simpan sebagai bukti dan dokumen penting untuk urusan kwsp dan sebagainya



                      21/5/2015 - 3/6/2015 (URUSAN LOAN BANK)
                      1. Setelah pihak developer menyiapkan SNP, Barulah boleh kita hantan copy SNP ke pihak bank untuk rujukan detail projek rumah tersebut
                      2. kami menanti 2 minggu dengan penuh sabar dan berharap ada bank yang sudi menerima pemohonan pinjaman rumah kami ini..
                      3. kami mendapat berita gembira iaitu 2 bank bersedia untuk memberi kami pinjaman perumahan iaitu dari maybank islam dan bank muamalat..
                      4. setelah berdoa dan berbincang . kami menyenaraikan pro dan konta antara bank2 ini dan kami memilih untuk membuat pinjaman dari maybank islam setelah melihat tawaran yang lebih menguntungkan kami. 
                      5. Kami pilih bank yang menawarkan pakej terbaik, dari segi jumlah pinjaman, interest rate, tempoh bayaran balik, dan mengikut kaedah Islamik
                      6.  loan yang diluluskan hanyalah 90% dari harga rumah 
                      7. Loan kami juga termasuk dengan MRTT - Takaful Insuran untuk cover loan (wajib) 
                      8. kami juga dimaklumkan perlu membayar Insuran kebakaran, kena bayar tahunan (yearly).
                      9. kami perlu menandatangani pejanjian pinjaman setelah kami bersetuju segala syarat yang dinyatakan dalam letter offer bank tersebut.


                      30/6/2015 - 7/7/2015 (URUSAN LAWYER)
                      1. Setelah urusan SNP dan Loan bank selesai kami perlu berjumpan lawyer bank untuk menandatangani borang perjanjian yang sangat banyak
                      2. lawyer bank ini tidak sama dengan lawyer snp dan kami perlu membayar legal fee iaitu sebanyak rm6000++
                      3. setelah perbincangan dengan pihak bank kami bersetuju untuk memasukkan legal fee ini kedalam pinjaman perumahan
                      4. setelah berurusan dengan pihak lawyer kami mendapat discount 30% dari harga legal fee
                      5. discount legal fee 30% ini tidaklah kami dapat secara cash tetapi dipontong ke dalam jumlah keseluruhan pinjaman rumah kami


                      1/7/2015 - 9/7/2015 (URUSAN KWSP)
                      1. Kami terpaksa mengeluarkan duit KWSP kami untuk menampung duit deposit rumah sebanyak RM300000
                      2. Pengeluaran KWSP dari akaun2, boleh dibuat untuk membeli rumah pertama atau rumah kedua dengan syarat sudah menjual rumah pertama.
                      3. Jumlah duit yang boleh dikeluarkan dari akaun2 ialah perbezaan antara harga rumah dengan loan campur 10% dari harga rumah berbanding dengan jumlah simpanan dalam akaun2, dikira mana-mana yang terendah.



                      10/7/2015 (DOWNPAYMENT)
                      Setelah kami membayar booking fees, developer mengarahkan kami membayar downpayment sebanyak 10% dari harga jualan rumah iaitu RM30,000.00


                      OCT 2015 - SEKARANG (BAYARAN PROGRESS RUMAH)
                      1. Apabila membuat pinjaman bank untuk membeli unit di dalam pembinaan, bank akan membuat bayaran kepada pemaju secara berfasa. Maka pembeli pun perlu membuat bayaran faedah atas pinjaman itu secara berfasa juga.
                      2. Harus diingat, bayaran yang dibuat hanya untuk bayaran faedah sahaja, bukan prinsipal.
                      3. Kita ambil contoh, katalah harga rumah tu rm200K mula-mula mungkin bayar dalam rm30 sahaja sebab baru kerja-kerja piling dilakukan. Selepas 5 bulan bayaran faedah mungkin naik ke RM 150 sebab struktur asas dah mula dibina. 4 bulan seterusnya mungkin naik RM 300 sebab dinding dah siap.setahun setengah kemudian, bayaran naik rm600 sebab mungkin dah siap pula kerja-kerja wiring dan begitulah seterusnya sehinggalah pembinaan 100% siap
                      4. Progress interes bank
                      5. OCT 2015 = RM330
                        NOV 2015= RM340



                      JULAI 2015 - SEKARANG (PROGRESS RUMAH)
                      SEPTEMBAR 2015 - The foundation of the said building = 20%
                      OCTOBER 2015 - The structural framework of the said building = 35%
                      NOVEMBAR 2015 - the walls of the said building with door and window frame = 45%
                      DECEMBER 2015 - The roofing, electrical wiring, plumbing, gas piping, and cabling = 55%
                      JANUARY 2016 - The internal and external finishes including wall finishes = 65%
                      FEBRUARY 2016 - The sewerage work serving = 70%
                      MARCH 2016 - The drains serving = 75%
                      APRIL 2016 - The road serving = 80%
                      MAY 2016 - Water and electricity suply ready for connection = 92.5%
                      JUNE 2016 - MOT = 95%
                      JULY 2016




                      MAY 2015 (GAMBAR PROGRESS RUMAH)





                      OGOS 2015 (GAMBAR PROGRESS RUMAH)







                      TIP UNTUK PROGRESS AKAN DATANG
                        1. Pemaju hendaklah menyiapkan rumah dan menyerahkan milikan kosong rumah tersebut kpd Pembeli dalam masa 24 bulan daripada tarikh SNP. Tarikh SNP tidak semestinya sama dgn tarikh pembeli t.tgn SNP ya..ia mungkin lewat sedikit drpd tarikh t.tgn SNP..biasanya tarikh SNP adalah tarikh dimana SNP tersebut dimati setem.

                        2. Sekiranya Pemaju gagal menyiapkan dan menyerahkan milikan kosong rumah tersebut kpd Pembeli dlm tempoh 24 bulan dari tarikh SNP tersebut, Pemaju dikehendaki membayar gantirugi kelewatan kpd Pembeli pada kadar sepuluh peratus (10%) setahun daripada harga beli bermula dari tarikh sepatutnya penyerahan pemilikan kosong dibuat hingga tarikh sebenar Pembeli mengambil pemilikan kosong rumah tersebut. Dan bayaran gantirugi tersebut hendaklah dijelaskan oleh Pemaju kpd Pembeli pada masa penyerahan milikan kosong rumah tersebut dibuat.

                        Perkara ini mungkin ramai yg terlepas pandang, dimana kebanyakan Pembeli tidak tahu pun mereka layak dibayar gantirugi kelewatan siap rumah oleh Pemaju. Bagi mereka yg tahu hak mereka pun biasanya tidak bertanyakan ttg bayaran gantirugi tersebut pada masa serahan milikan ksong dibuat sedangkan SNP jelas menyatakan yg Pemaju kena bayar bayaran denda lewat tersebut pd masa serahan milikan kosong dibuat, bukannya menunggu sehingga pembeli memfailkan tuntutan di Tribunal Pembeli rumah misalnya.

                        3. Harus diingat, maksud serahan milikan kosong di atas itu tidak sama dgn serahan kunci rumah, ..di sini ramai orang komfius dan silap faham..So, kalau begitu apakah perbezaan di antara serahan milikan kosong dgn serahan kunci?Dengar sini baik2 apa yg sy akan terangkan.

                        Serahan kunci beerti pemaju hanya menyerahkan kunci rumah sahaja kpd pembeli sedangkan serahan milikan kosong membawa maksud Pemaju menyerahkan kunci rumah bersekali dengan hak untuk mendiami rumah tersebut. Jadi, kunci rumah mungkin boleh diserah oleh pemaju kpd pembeli pada bila2 masa dgn syarat rumah tersebut tlh dipasang pintunya, he..he..,

                        tetapi milikan kosong hanya diserahkan selepas rumah tersebut siap dibina dgn sempurna, dan setelah mendapat pengesahan drpd Arkitek yg rumah tersebut telah siap dibina dgn sempurna, disamping Pemaju atau wakil pemaju telah memohon untuk pengeluaran CFO (sekarang dipanggil CCC). Ertinya, kalau setakat serah kunci tp pembeli masih tak boleh nak duduk rumah tersebut kerana belum dapat CFO, maka itu bukanlah penyerahan milikan kosong sebenar sbgaiman yg disyaratkan dlm SNP.

                        4. Selepas milikan kosong diserahkan kpd Pembeli, Pembeli mempunyai tempoh liability kecacatan (bahasa mudahnya dipanggil tempoh warranty) selama 24 bulan. Dlm tempoh tersebut sebarang kerosakan rumah yg disebabkan oleh mutu ketukangan, atau bahan2 yg digunakan, atau sekiranya kerosakan disebabkan Pemaju tak ikut spesifikasi atau pelan bangunan yg telah diluluskan, maka Pembeli boleh hantar notis aduan secara bertulis kpd Pemaju memaklumkan ttg kerosakan tersebut.

                        Dan sebaik sahaja menerima notis aduan tersebut, Pemaju dikehendaki memperbaiki segala kerosakan rumah tersebut dlm tempoh masa 30 hari drpd tarikh terima notis aduan. Sekiranya gagal, Pembeli boleh lantik kontraktor atau tukang mereka sendiri untuk membaiki kerosakan tersebut, dgn syarat kontraktor yg dilantik kena bagi satu sebut harga kpd Pemaju ttg kos pembaikan kerosakan tersebut dan bagi peluang sekali lagi kpd Pemaju utk baiki kerosakan tersebut dlm masa 14 hari..sekiranya Pemaju masih tak baiki kerosakan tersebut, maka bolehlah kontraktor yg dilantik itu membaiki kerosakan tersebut dan segala kos pembaikan boleh dituntut drpd wang pertaruhan (retention money) yg dipegang oleh Peguam.

                        5. Satu perkara yg anda harus tahu, dlm SNP standard ini, tiada Klausa yg membolehkan Pembeli menamatkan perjanjian jual beli akibat kelewatan Pemaju menyiapkan rumah atau keingkaran Pemaju mematuhi syarat2 atau terma2 dlm SNP dan sebagainya , tetapi sebaliknya di pihak Pemaju mereka boleh membatalkan perjanjian jual beli sekiranya pembeli gagal membayar harga jual beli dalam tempoh masa yang ditetapkan.

                        Ertinya, kalau Pemaju lewat siap rumah atau gagal mematuhi syarat2 yg ditetapkan dlm SNP Pembeli tidak boleh membatalkan perjanjian tersebut, tetapi mereka boleh menuntut gantirugi drpd Pemaju sebagaimana yg saya nyatakan di atas, itupun setelah rumah tersebut siap dibina sepenuhnya dan milikan kosong telah diserahkan kpd Pembeli.

                        Jadi, bagaimana pula keadaannya kalau rumah tersebut tak siap2 atau terbengkalai terus?? Apakah hak Pembeli?? Setakat ini sebenarnya masih terdapat kelompongan (loopholes) yg nyata dlm SNP ttg perkara tersebut, bahkan dalam Akta Pemajuan Perumahan itu sendiri masih tidak jelas ttg apakah hak2 pembeli sekiranya sesuatu projek perumahan itu terbengkalai..

                        Setahu saya, setakat ini masih belum ada jln penyelesaian yg jelas ttg isu ini. Sy pun tak pasti bagaimana kerajaan melihat isu ini dan bilakah satu klausa yg khusus akan dimasukkan kedalam standard SNP tersebut utk memberikan hak kpd Pembeli untuk menamatkan perjanjian sekiranya di dapati Pemaju ingkar..kerana isu ini melibatkan soal politik jua..Inilah sebenarnya yg harus diketahui oleh Pembeli2 rumah sekalian…

                        Tetapi sebaliknya, jika Pembeli pula yang ingkar utk menjelaskan bayaran harga jual beli dlm tempoh masa yg ditetapkan, Pemaju berhak untuk menamatkan SNP tersebut. Kesan penamatan tersebut adalah, pemaju boleh melucutkan (forfeit) 10% daripada harga jual beli yg telah dijelaskan oleh Pembeli dan bakinya (sekiranya ada) hendaklah dikembalikan kepada pembeli. Anda mungkin merasakan ini tidak adil bukan?? Tetapi sedarkah anda itulah reality sebenar agreement jual beli rumah yg anda t.tgn selama ini..He..he..he..

                        6. Selain drpd Pemaju boleh membatalkan perjanjian sekiranya Pembeli lewat menjelaskan bayaran harga jual beli, Pemaju juga boleh mengenakan faedah lewat bayar sebanyak 10% setahun, (dikira dari hari kehari) kpd Pembeli, sekiranya bayarn tuntutan progress gagal dijelaskan oleh Pembeli/ Bank kpd Pemaju dlm tempoh masa 21 hari bekerja drpd tarikh notis tuntutan pembayaran diterima..

                        Ertinya, kalau sekiranya Pembeli lewat bayar harga jual beli disebabkan bank pembeli yg lewat buat bayaran misalnya, maka Pembeli boleh dikenakan faedah lewat bayar oleh Pemaju..melainkan kelewatan tersebut disebabkan oleh kecuaian Pemaju sendiri spt dokumen utk tuntutan bayaran progress tidak lengkap dan sebagainya. Maka nasihat sy dlm keadaan ini, elok juga pembeli dpt follow up juga dgn bank supaya dibuat byrn tuntutan dlm tempoh 21 hari bekerja, kerana jika bank anda lewat buat bayaran, anda yg akan dikenakan charge interest oleh pemaju..

                        7. Pemaju hendaklah membuat pindah milik rumah tersebut kepada pembeli sebaik sahaja pembeli telah menjelaskan keseluruhan harga jual beli. Ini bagi kes pembeli yg bayar secara cash. Adapun bagi Pembeli yg bayar secara pinjaman, Surat Akujanji atau Surat Kelulusan Pinjaman yang dikeluarkan oleh Bank/ Pembiaya boleh dijadikan sandaran untuk Pemaju membuat p.milik rumah tersebut kpd Pembeli, walaupun keseluruhan jumlah pinjaman tersebut masih belum dijelaskan sepenuhnya oleh Pembeli..ini kerana secara praktikalnya, bank/ pembiaya tidak akan melepaskan pinjaman tersebut kpd Pemaju selagi mana rumah tersebut belum digadaikan kpd bank/ pembiaya. Untuk membolehkan gadaian didaftarkan, pindah milik harus dibuat terlebih dahulu.

                        MUSUH BATMAN - DR HURT

                        Batman antara superhero yang memiliki ramai musuh. Setiap Musuh-musuh Batman mempunyai karakter dan ciri ciri menarik. setiap musuh musuh batman juga mempunyai kisah silam yang sangat menyedihkan yang menjadikan punca dan alasan mereka untuk menjadi salah seorang penjahat yang popular dalam filem dan komik




                        DR HURT
                        Siapakah Doctor Hurt? Banyak orang menganggapnya sebagai roh jahat, bahkan ada yang menyebutnya sebagai roh ayah Bruce Wayne, walaupun sejatinya dia memang sebenarnya nenek moyang keluarga Bruce yang tidak boleh mati.Dalam “Morrison’s Bat-saga” dia adalah seseorang yang selalu membuat Batman bernasib buruk dalam hidupnya. Ini merupakan kejahatan terselubung yang tidak boleh diatasi oleh seorang Batman sekalipun.

                        MUSUH BATMAN - HUSH


                        Batman antara superhero yang memiliki ramai musuh. Setiap Musuh-musuh Batman mempunyai karakter dan ciri ciri menarik. setiap musuh musuh batman juga mempunyai kisah silam yang sangat menyedihkan yang menjadikan punca dan alasan mereka untuk menjadi salah seorang penjahat yang popular dalam filem dan komik





                        HUSH

                        Hush merupakan teman baik Bruce Wayne (Batman) waktu kecil dan sekarang dia merupakan salah satu musuh Batman terkuat. Dalam ceritanya pertamanya, Hush bisa mengalahkan Batman dan Catwoman dalam waktu bersamaan seorang diri.Thomas Elliot adalah teman masa kecil Bruce Wayne, sayangnya Tommy memiliki keinginan yang sangat jahat, berbeZa dengan Bruce. Suatu hari Tommy berencana untuk membunuh orang tuanya untuk mendapatkan warisan mereka, namun diselamatkan oleh Thomas Wayne, ayah Bruce sendiri. Tommy pun menyalahkan Bruce atas perbuatan ayahnya dan menaruh dendam dengan Bruce. Waktu berlalu, Tommy menjadi dokter dan juga menyamar menjadi penjahat yang bergelar Hush. Batman akhirnya harus bertarung melawan teman masa kecilnya sendiri.

                        MUSUH BATMAN - HARLEY QUINN

                        Siapa Harley Quinn ?

                        Selama bertahun – tahun, asal-usul Harley Quinn dalam komik mirip dengan yang pernah diceritakan dalam serial animasinya. Tapi, dalam seri komik berjudul ‘Harley Quinn’, asal usul kekasih joker ini dibuat berbeda.

                        1. Versi Komik ‘Harley Quinn’

                        komik-tentang-harley-quinn
                        Harley Quinn terlahir dengan nama asli Harleen Frances Quinzel. Ia memiliki ibu yang agak kasar namun pemaaf dan seorang adik laki – laki yang tidak bisa diandalkan; Harley beberapa kali memberikan uang kepada saudaranya tersebut, dengan harapan sang adik bisa memperbaiki hidupnya, tapi tidak berhasil. Ayah Harley pun tidak kalah bermasalah, ia dikenal sebagai seorang penipu perempuan yang sering mendapatkan uang dari para korbannya.
                        Perilaku sang ayah yang kurang memperhatikan keluarganya, ternyata adalah alasan utama Harley Quinn menjadi seorang psikiater, ia ingin bisa memahami mengapa ayahnya bertindak demikian.
                        Harley Quinn digambarkan sebagai orang yang jenius, menjadi mahasiswa di Gotham State University dengan beasiswa olah raga gimnastik. Ia mengambil jurusan ilmu penyakit jiwa di bawah bimbingan Dr. Odin Markus.
                        Ketika menyusun thesis sebagai syarat kelulusan, Harley ingin membuktikan sebuah teori : ‘Seseorang melanggar norma masyarakat dalam dua kondisi, yaitu ketika mereka melakukan tindak kejahatan dan ketika mereka sedang jatuh cinta’. Ia meminta izin kepada Dr. Markus agar bisa melakukan percobaan mandiri, objek percobaannya adalah dia dan pacarnya, Guy Kopski.
                        Untuk menguji teori ini, Harley berbohong kepada Guy, bahwa dia telah melakukan berbagai tindakan kriminal, bahkan menembak Dr. Markus. Guy pun berinisiatif melindungi pacarnya dengan membunuh seseorang yang ia anggap Dr. Markus. Awalnya, pacar Harley Quinn ini mengira ia bisa melakukannya tanpa merasa bersalah. Tapi ternyata, ia tak mampu menghilangkan rasa bersalahnya yang kemudian membuatnya ingin bunuh diri. Karena tidak sanggup melakukannya sendiri, Guy memohon agar Harley mau membunuhnya atas nama cinta.
                        Guy akhirnya mati, namun tidak jelas apakah Harley terlibat atau tidak dalam tindakan bunuh diri pacarnya itu.
                        Peristiwa ini meninggalkan trauma dalam diri Harley, perlahan ia mulai meyakini bahwa dunia ini selalu berada dalam situasi kacau dan tidak ada pola atau keteraturan yang jelas. Keyakinan ini mirip dengan apa yang dipercaya Joker, hal ini membuat Harley Quinn merasa simpati kepada sang ‘Clown Prince of Crime’.
                        Harley yang merasa perlu bertemu dengan Joker, akhirnya memutuskan untuk bekerja di rumah sakit jiwa Arkham. Di sana, ia meminta izin agar ditugaskan merawat Joker, dengan alasan sedang melakukan riset tentang pembunuh berantai.
                        Dalam pertemuan pertamanya dengan Joker, ia memperkenalkan diri sebagai Dr. Harleen Quinzel dan bersikeras agar penjahat ‘gila’ itu memanggilnya dengan nama ‘Harley Quinn’ (nama seorang pelawak dari abad pertengahan). Awalnya, Joker hanya diam saja. Beberapa lama kemudian, ia tertawa dan bertanya apakah Harley sedang menggodanya. Ketika Harley mendekat, Joker mencekek leher dokter jiwa tersebut, namun karena ekspresi Harley terlihat penuh rasa cinta, bukannya terkejut, Joker pun melepaskan leher sang dokter, dan berkata bahwa ia hanya bercanda.
                        Sejak saat itu, dua sejoli ini semakin dekat dan membina hubungan ‘terlarang’. Harley beberapa kali membantu Joker melarikan diri dari Arkham.
                        Ketika Batman berhasil menangkap Harley, ia pun dijebloskan ke penjara dan kehilangan izin praktek sebagai psikiater. Harley Quinn pernah berkilah bahwa tindakannya membantu Joker melarikan diri adalah bagian dari terapi penyembuhan penjahat ‘gila’ tersebut.

                        2. Versi Serial Animasi ‘Batman: The Animated Series’

                        harley-quinn-batman-serial-animasi
                        Asal usul Harley Quinn diungkap dalam salah satu episode serial animasi Batman yang diciptakan oleh Paul Dini dan Bruce Timm pada tahun 1992. Cerita diawali dengan Dr. Harleen Quinzel bekerja magang di rumah sakit jiwa Arkham. Ketika Harley mengetahui tentang Joker, ia pun merasa tertarik dengan motif musuh bebuyutan Batman ini dan meminta izin agar bisa menganalisanya.
                        Pada pertemuan pertama, Joker menceritakan tentang masa lalunya yang kelam kepada Harley, tentang bagaimana ayahnya menyiksanya. Mendengar cerita sedih sang penjahat, Harley merasa simpati dan akhirnya jatuh cinta pada Joker. Rasa cinta ini mendorongnya untuk membantu Joker melarikan diri dari Arkham. Tindakannya membantu Joker adalah langkah awal mantan psikiater ini menjadi Sidekick sang ‘Pangeran Badut Kejahatan’ (Clown Prince of Crime). Selain itu, Surat izin prakteknya sebagai psikiater juga di batalkan karena tindakannya ini.
                        Beberapa lama kemudian, Harley menyadari bahwa semua yang dikatakan Joker tentang masa lalunya adalah dusta. Joker tahu apa yang ingin didengar Harley, dan menceritakan cerita sedih tersebut untuk menarik simpatinya. Sepanjang hubungan mereka, Joker memang selalu memanipulasi bahkan membahayakan keselamatan Harley Quinn. Namun, layaknya istri seorang suami pemarah yang kasar, Harley selalu saja bisa memaafkan dan kembali ke pelukan Joker.
                        Dari awal, Harley selalu memainkan peran ‘submissive’ (patuh dan taat) dalam hubungannya dengan Joker. Ia seringkali dimanipulasi dan dimanfaatkan oleh Joker, bahkan sampai mengancam keselamatannya. Meski begitu, Harley tetap setia dan mendukung Joker ketika keadaan memburuk.
                        Hubungan Harley dan Joker memang hubungan cinta yang rumit lagi aneh. Walaupun Joker selalu terlihat bersikap kasar pada Harley Quinn, terkadang penjahat ‘gila’ ini juga memperlihatkan rasa cinta kepada kekasihnya itu. Harley Quinn adalah satu – satunya orang yang tahan membina hubungan, bahkan bisa intim dengan Joker dalam waktu yang lama. Joker sendiri, pada sebagian besar kesempatan, memang bisa menerima hubungannya dengan Harley, namun terkadang, ia juga merasa bingung dan tidak nyaman, yang beberapa kali membuatnya ingin membunuh Harley.

                        Latar Belakang Penciptaan Karakter Harley Quinn

                        awal-mula-kisah-dan-cerita-harley-quinn
                        Karakter Harley Quinn awalnya diciptakan untuk serial TV animasi Batman pada tahun 1992. Serial TV ini dibuat oleh Paul Dini dan Bruce Timm. Karakter Harley Quinn rencananya hanya akan muncul sekali, yaitu dalam episode “Joker’s Favor”, namun karena karakter ini ternyata sangat disukai penonton, akhirnya pihak DC menjadikannya karakter reguler, bahkan memasukkannya dalam cerita komik DC.
                        Karakter Harley Quinn diinspirasi oleh aktris Arleen Sorkin, yang pernah menggunakan kostum jester (kostum pelawak) dalam sebuah episode serial ‘Days of Our Lifes’. Ide tentang sifat dan kostum karakter kekasih Joker ini, diakui Paul Dini datang dari penampilan Arleen Sorkin, bahkan sang artis pernah mengisi suara Harley Quinn dalam serial animasinya.
                        Kepopuleran Harley Quinn membuat DC menuangkan karakter ini dalam komik mainstream DC. Namun, Harley Quinn versi komik dibuat lebih gelap dan gila daripada versi serial TV-nya. Kemunculan pertamanya dalam komik ialah pada seri ‘Batman: Harley Quinn’ issue 1 tahun 1999 yang ditulis oleh Paul Dini sendiri.

                        Harley Quinn bergabung dengan Suicide Squad (Komik New 52)

                        Harley-Quinn-anggota-Suicide-Squad-komik-new-52
                        Patah hati, Harley Quinn bertekad untuk mendapatkan pengakuan dari Joker, yang kala itu hilang entah kemana. Tapi sayang, rencana Harley tak terwujud, setelah ia harus mendekam di penjara dengan sistem keamanan tinggi Belle Reve. Di penjara ini, Harley dipaksa bergabung dalam Task Force X, atau lebih dikenal dengan nama ‘Suicide Squad’.
                        Terlibat dalam berbagai misi ‘bunuh diri’ tim, Harley digambarkan lebih kejam dan kasar, serta terlihat seperti pembunuh berbahaya. Kulitnya berwarna putih pucat, warna yang tidak biasa dan dianggap sebagai masalah kulit. Kondisi kulit Harley ternyata adalah efek dari sebuah cairan kimia, tempat ia terjatuh ketika didorong Joker. Cairan kimia yang sama juga adalah penyebab Joker memiliki rupa aneh dan mengerikan. Perubahan warna kulit Harley dianggap sebagai bagian dari transformasinya menjadi ‘Harley Quinn’.
                        Sebagai anggota Suicide Squad, kemampuan Harley Quinn cenderung diremehkan anggota setimnya, anggapan yang sejauh ini menguntungkan baginya. Ketika mendengar rumor tentang kematian Joker, ia memicu keributan di penjara, lalu melarikan diri saat peristiwa tersebut berlangsung. Suicide Squad pun diutus untuk menangkap kekasih Joker ini, tidak peduli hidup atau mati.

                        Slide2

                        Kekuatan dan kemampuan Harley Quinn

                        Senjata-aneh-Harley_quinn
                        Awalnya, Harley Quinn tidak memiliki kekuatan apa – apa, sampai sahabatnya Poison Ivy memberikan semacam ramuan / obat yang meningkatkan kekuatan fisik, kecepatan, kelincahan, serta membuatnya kebal racun dan cepat sembuh dari luka. Perlu diketahui, kekuatan di atas tidak selevel dengan kekuatan para superhero, namun setidaknya lebih tinggi dari rata – rata manusia. Selain itu, Harley juga mahir bertarung dan gerakan – gerakan akrobat. Ia sering menggunakan senjata – senjata aneh seperti palu besar dan pistol besar. Gabungan kemampuan bela diri mumpuni, gerakan akrobat, dan berbagai senjata anehnya, menjadikan Harley lawan yang cukup tangguh.
                        Harley juga diketahui mahir menyamar ketika melakukan aksi kejahatan. Ia pernah menyamar menjadi sekretaris, polisi, penyanyi opera, pramugari, penjaga penjara, bahkan psikiater.

                        Daftar film dan serial TV yang menampilkan karakter Harley Quinn

                        Sebagai karakter yang populer, Harley Quinn sering muncul di luar media komik. Kehadiran kekasih Joker ini dalam film Suicide Squad mendatang juga cukup menarik perhatian, terutama karena karekter ini diperankan oleh si cantik Margot Robbie. Selain film live-action Suicide Squad tersebut, Harley Quinn juga pernah muncul dalam beberapa serial TV dan film berikut :

                        1. Batman: The Animated Series (Serial Animasi, 1992 - 1995)

                        Harley-Quinn-Batman-animated-series
                        Harley Quinn muncul dalam episode “Joker’s Favor”. Dalam episode tersebut, ia membantu Joker meledakkan bom pada acara penghormatan James Gordon. Ia juga membantu penjahat ‘gila’ tersebut meracuni ikan – ikan yang ada di perairan Gotham.

                        2. Gotham Girls (Serial Animasi, 2000 - 2002)

                        Harley-Quinn-Gotham-girls
                        Gotham Girls adalah sebuah serial animasi berdurasi pendek dengan genre komedi. Serial ini diisi oleh berbagai karakter komik wanita DC, seperti Harley Quinn, Poison Ivy, Batgirl, Zatanna, dan Catwoman. Kualitas animasi serial ini lebih rendah dari rata – rata serial animasi DC. Harley Quinn muncul pada hampir semua episode dalam dua musim pertama Gotham Girls.

                        3. The New Batman/Superman Adventures (Serial Animasi, 1997 - 2000)

                        Harley-Quinn-in-new-superman-batman-adventures
                        Harley Quinn tampil bersama Batman, Joker, Alfred Pennyworth, Harvey Bullock, dan James Gordon dalam tiga episode bersambung berjudul “World’s Finest”. Dalam tiga episode tersebut, diceritakan Joker membuat sebuah kesepakatan dengan Luthor, yakni membunuh Superman dengan bayaran tinggi. Namun, dua villain ini sepertinya tidak cocok, sehingga mereka sangat sulit bekerja sama.

                        4. Batman Beyond (Serial Animasi, 1999 - 2001)

                        Harley-Quinn-Batman-beyond
                        Harley Quinn muncul sebagai wanita tua yang memiliki dua cucu kembar bernama Delia dan Deidre Dennis, yang terkenal dengan nama ‘Si Kembar Dee Dee’, dan merupakan anggota geng ‘Jokerz’.

                        5. Static Shock (Serial Animasi, 2000 – 2004)

                        Harley-quinn-static-shock
                        Dalam salah satu episode Static Shock, Harley Quinn dan Poison Ivy berusaha melacak keberadaan Nails. Nails memiliki kekuatan super namun tak ingin menggunakannya. Harley dan Ivy berbohong kepada Nails bahwa penawar kekuatannya ada di kota Gotham. Tentu saja, dua penjahat wanita ini sebenarnya berencana memanfaatkan kekuatan Nails untuk tujuan jahat.

                        6. Justice League (Serial Animasi, 2001 – 2006)

                        Harley-quinn-in-Justice-League
                        Dalam dua episode terakhir serial Justice League, Harley Quinn dan Joker berusaha membunuh anggota Justice League dan membuat gila para penonton televisi dengan memanfaatkan kekuatan Ace dan anggota geng Royal Flush lain.

                        7. Birds of Prey (Serial Live-Action, 2002 – 2003)

                        Harley-Quinn-Birds-of-prey
                        Karakter Harley Quinn diperankan oleh Mia Sara dalam serial ini dan ditampilkan sebagai seorang psikiater. Tim Birds of Prey tidak tahu bahwa Harley adalah mantan kekasih Joker yang sedang dalam misi balas dendam terhadap kota Gotham. Birds of Prey sendiri adalah sebuah tim beranggotakan para superhero wanita DC yang dipimpin Oracle (Barbara Gordon).
                        Harley Quinn sebenarnya adalah musuh utama Birds of Prey, namun mereka tidak menyadarinya. Harley beberapa kali merepotkan tim dengan para penjahat dan berbagai teka – teki yang sukar dipecahkan. Harley adalah orang yang manipulatif dan digambarkan lebih cerdas dari karakternya dalam serial animasi.

                        8. The Batman (Serial Animasi, 2004 – 2008)

                        Harley-Quinn-the-batman
                        Dalam ‘The Batman’, Harley Quinn, yang diisi suaranya oleh Hynden Walch, adalah seorang host dalam acara psikologi. Acaranya distop akibat nasehat buruk yang ia berikan. Ketika ia berhasil berkomunikasi langsung dengan Joker, Harley berpikir untuk memperbaiki karirnya dengan melakukan wawancara eksklusif dengan penjahat yang gemar tertawa itu.

                        9. Batman: The Brave and The Bold (Serial Animasi, 2008 - 2011)

                        Harley-Quinn-Batman-brave-and-bold
                        Dalam serial animasi bergaya retro ini, Harley Quinn hanya muncul dua kali : dalam episode ‘The Legend of The Dark Mite!’ dan ‘Emperor Joker’. Dalam Legend of The Dark Mite, pencipta karakter penjahat wanita ini, Paul Dini, muncul sebagai cameo dalam versi animasi, berpakaian mirip Harley Quinn.

                        10. Young Justice (Serial Animasi, 2010 - 2013)

                        Walaupun Harley Quinn belum muncul secara resmi dalam serial ini, namun keberadaannya pernah diisyaratkan dengan kemunculan seorang remaja perempuan berkostum mirip Harley pada sebuah pesta Halloween dalam episode ‘Secrets’.

                        11. Arrow (Serial Live-Action, 2012 - sekarang)

                        Harley-quinn-arrow
                        Harley Quinn muncul sebagai cameo dalam episode ‘Suicide Squad’, diperankan oleh Cassidy Alexa dan diisi suaranya oleh Tara Strong.

                        12. Justice League: Gods and Monsters Chronicles (Serial Animasi, 2015 – )

                        Harley-quinn-in-Justice-League-gods-and-monsters
                        Versi Harley Quinn yang lebih bejat dan gila muncul dalam episode pertama serial ini, dan diisi suaranya oleh Tara Strong. Kali ini, Harley dikenal dengan nama Harlequin, seorang pembunuh berantai yang gemar menyiksa korbannya sebelum akhirnya membuat mainan dengan mayat mereka.

                        13. DC Super Hero Girls (Serial Animasi, 2015 – )

                        Harley-Quinn-DC-Superhero-girls
                        Harley adalah salah satu pemeran utama dalam serial DC Super Hero Girls, dan sekali lagi Tara Strong berperan sebagai pengisi suara.

                        14. Batman: Assault on Arkham (Film Animasi, 2014)

                        Harley-quinn-batman-assault-on-arkham
                        Dalam film ini, Harley Quinn adalah anggota Suicide Squad bentukan Amanda Waller. Harley bersama beberapa villain diberi tugas menyusup ke rumah sakit jiwa Arkham untuk mengambil informasi sangat rahasia yang dicuri Riddler. Hynden Walch berperan sebagai pengisi suara Harley Quinn.

                        15. Suicide Squad (Film Live-Action, 2016)

                        Harley-Quinn-Suicide-squad-2016
                        Harley Quinn akan melakukan debut film live-action layar lebarnya dalam film Suicide Squad yang akan dirilis bulan agustus 2016. Si cantik dan seksi Margot Robbie akan berperan sebagai Harley Quinn.